Nep-bankmedewerker trapt in val 70-jarige man uit Hellevoetsluis

Date:

Deel bericht:

Hellevoetsluis – Op dinsdagmiddag 19 april werd een 70-jarige man uit Hellevoetsluis gebeld door een mevrouw die zei dat ze van de bank was. Hij had de truc meteen door en zijn dochter schakelde de politie in. Een half uur later werd een 21-jarige man door agenten in de boeien geslagen.

De man werd al gebeld op Tweede Paasdag, maar hing toen direct op. “De bank belt je niet en al helemaal niet op Tweede Paasdag”, legt de man uit. “Ik heb zelf nog de Fraudehelpdesk gebeld, maar er was niets aan de hand.”

- Advertisement -

Een dag later was het weer raak. Opnieuw werd hij gebeld door een vrouw die beweerde van de bank te zijn: “Ze zei dat er iets fout ging met mijn rekening.” Zijn vrouw vult aan: “Ze sprak opvallend keurig Nederlands. Het klonk heel professioneel. En ze wist ook heel veel over ons. Ons adres, onze bankgegevens, e-mailadres.”

Hun dochter die op bezoek was, nam het hele gesprek op. Met een andere telefoon werd tegelijk ook de politie in kennis gesteld. Agenten staan hierna snel klaar bij de woning.

Aanhouding
Door mee te gaan met het gesprek is het plan gesmeed. Nog geen half uur later wordt aangebeld door een man die aangeeft dat hij een bankpas komt ophalen. Dan verschijnen de agenten en wordt de 21-jarige Rotterdammer op heterdaad aangehouden.

De alerte Hellevoeter kan een glimlach niet onderdrukken als hij aan die situatie terug denkt: “Die man aan de deur had echt een opvallend afschuwelijk trainingspak aan. Hij zette het nog wel op een lopen, maar ver kwam hij niet. En ik had die mevrouw van de bank dus nog gewoon aan de lijn hè. Ze had niets door.”

“Ze belde ook nog terug, om te vragen of het allemaal gelukt was, want ze kon geen contact meer krijgen met ‘haar’ medewerker.” Zijn vrouw vult aan: “Wat een brutaliteit eigenlijk hè? En een dag later belde ze nog een keer. Ongelooflijk toch? We vonden het allemaal best spannend, maar zijn heel blij en opgelucht dat hij nu vast zit.”

Politie vindt actie “geweldig” 
De politie doet verder onderzoek. Een agent die verbonden is aan het onderzoek stelt: “Het doortastende handelen van de man met hulp van zijn vrouw, zoon en dochter is geweldig. We konden direct klaarstaan en deze man op heterdaad aanhouden. Nu doen we verder onderzoek of er nog andere zaken gekoppeld kunnen worden aan deze verdachte.”


Wat kunt u doen?
Te vaak zijn ouderen het doelwit van babbeltrucs. Praat met ouders en grootouders over de gevaren van babbeltrucs en geef ze deze tips:
– De bank vraagt nooit via de telefoon om inloggegevens en pincodes.
– De bank haalt nooit bankpassen op of vraagt deze terug te sturen.
– Bel bij twijfel. Bel altijd zelf de bank om te controleren of het telefoontje wat u zojuist kreeg klopt.

Bent u toch slachtoffer geworden? Schaam u niet, en doe altijd aangifte! 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Hulpdiensten rukken groots uit voor fiets langs de waterkant Vloedlijn Hellevoetsluis

Hellevoetsluis - Woensdagavond 18:54 zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een persoon te water. De hulpdiensten rukten groot uit naar...

Fietser raakt zwaargewond na aanrijding stadsbus Rijksstraatweg Hellevoetsluis

Hellevoetsluis - Maandagmiddag om 16:56 heeft er een ernstige aanrijding plaatsgevonden op de Rijksstraatweg in Hellevoetsluis. Het ongeluk gebeurde...

Zwaargewonde na ongeluk tussen vrachtwagen en auto Rijksstraatweg Hellevoetsluis

Hellevoetsluis - Een inzittende van een personenauto is zaterdagmorgen 28 oktober rond 07.30 uur zwaargewond geraakt door een...

Brand in transformatorhuisje zorgt voor flinke stroomstoring Vlinderslag Hellevoetsluis

Hellevoetsluis - Donderdagochtend 26 oktober rond 11.55 uur is er brand uitgebroken in een transformatorhuisje. Door brand die is...