Celstraf en TBS met dwang geeist voor moord op Renée in Den Haag

Date:

Share post:

- Advertisement -

Den Haag – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft achttien jaar cel met gedwongen TBS geëist voor de moord op de 23-jarige Renée in Den Haag. Tijdens de zitting vandaag kwamen gruwelijke details naar voren.

Renée Barendregt (23) verlaat in de vroege uurtjes op 23 mei haar rugbyclub na een feestje en fietst naar huis. Helaas mocht zij nooit meer thuiskomen.

De 42-jarige Ferry uit Scheveningen rijdt al uren rondjes op zijn scooter, nadat hij in en rond de Scheveningse Bosjes cocaïne had gebruikt. Rond half drie passeert Renée hem op haar weg naar huis.

Op camerabeelden is te zien hoe de man haar vervolgens meermaals achterna rijdt en inhaalt. Op beelden is uiteindelijk te zien hoe het slachtoffer op de Doorniksestraat opnieuw wordt ingehaald en net buiten beeld de bosjes wordt ingetrokken. Met name de geluidsfragmenten die tijdens de zitting worden afgespeeld, leggen de gruwelijke laatste momenten van Renée vast.

Messteken
Hoewel de jonge sportvrouw zich vermoedelijk stevig heeft verzet, zal zij waarschijnlijk al vroeg in de worsteling zijn neergestoken. Ferry vergrijpt zich aan de jonge vrouw en komt dan – zonder Renée – uit de bosjes.

De Scheveninger komt twintig minuten later terug gereden met een jerrycan en steekt het slachtoffer in brand om vervolgens weer weg te vluchten. Of Renée op het moment van in brand steken al was overleden, valt volgens het OM niet met zekerheid vast te stellen. Even later wordt het gruwelijke tafereel door voorbijgangers ontdekt.

Forse persoonlijkheidsproblematiek
Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben bij de Scheveninger een forse persoonlijkheidsproblematiek vastgesteld, waarbij hij zelf geen andere oplossing ziet dan naar verdovende middelen te grijpen.

De kans dat hij in de toekomst opnieuw gewelddadig gedrag vertoont, wordt matig tot hoog ingeschat. Daarom is TBS met dwangverpleging noodzakelijk, volgens de experts. Het Openbaar Ministerie vindt daarnaast een flinke gevangenisstraf wel op zijn plaats, vanwege de ernst van het misdrijf.

Willekeurig slachtoffer
“Renée was een willekeurig slachtoffer,” zei de officier van justitie hierover tegen de rechtbank. “Het had ieders dochter, zus of vriendin kunnen zijn. En ondanks dat Renée hierom heeft gesmeekt, heeft verdachte geen hulp ingeroepen. Hij heeft haar voor dood achtergelaten om daarna terug te keren en het lichaam in brand te steken.”

Ferry zegt tijdens de zitting niks meer te kunnen herinneren van het hele voorval. De officier hekelt zijn gedrag en zegt er niks van te geloven. Ook benadrukt de officier dat Ferry de enige is die enige duidelijkheid kan bieden aan de nabestaanden.

Strafeis
Ferry zou zich schuldig hebben gemaakt aan gekwalificeerde doodslag. De Officier van Justitie eiste een celstraf van achttien jaar met oplegging van TBS met dwangverpleging.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

- Advertisement -

Gerelateerd