Verdachten van opruiend ‘journaal’ op social media voor de rechter

Date:

Deel bericht:

Twee jaar lang bestookten drie verdachten via social media hun achterban met ongefundeerde theorieën over ‘een pedosatanisch netwerk’. Vandaag hoorden zij strafeisen tot 24 maanden cel tegen zich uitspreken voor opruiing, bedreiging en laster tegen onder meer Mark Rutte, Hugo de Jonge en Jaap van Dissel.

“Per direct al die gasten afvoeren naar Gitmo […] Ja, een burgerarrest […] Koop gewoon van die tiewraps bij de bouwmarkt, van die grote, van die dikke en zorg dat je je in groepjes verenigt en trek ze maar van de straat.” Aldus een van de vele opruiende uitspraken van een 54-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats.

- Advertisement -

Samen met onder meer een 57-jarige man uit Krimpen aan den IJssel en een 44-jarige man zonder vaste woon- of verblijfsplaats plaatste hij in 2020 en 2021 meerdere keren per week zelfgemaakte video’s. Duizenden, vaak kwetsbare mensen keken daarnaar.

“Er moet chaos komen”

Daarin stelden de drie dat Nederland gerund zou worden door een geheime elite die kinderen misbruikt en ombrengt. De 44-jarige man zou hiervan als jongen ook slachtoffer zijn geworden. Hij beweert dat op basis van ‘hervonden herinneringen’ uit 2019.

“Laat er maar chaos ontstaan in Nederland. Er moet gewoon chaos komen”, “Wie geeft hem zijn welverdiende nekschot?” en “We zouden hem eigenlijk moeten opjagen de zee in of waar dan ook”. Dat waren enkele uitspraken van de 44-jarige in de video’s.

En: “Deze gast mag helemaal niet vrij rondlopen. Douw hem in je auto. Afvoeren. Einde discussie. Einde democratische wegen. Deze smerige, gore dokter Mengele, deze moorddictator moet opgeruimd worden”, aldus de 57-jarige man uit Krimpen aan den IJssel.

Geweld tegen personen en gebouwen

“Bijna twee jaar lang, dag na dag, werd dit verhaal erin gepompt”, benadrukte de officier van justitie op zitting. “Pure volksmennerij. Tegenspraak van de macht mag. Het is juist een van de fundamenten van onze democratie. Maar deze verdachten worden vervolgd omdat ze opruien tot geweld en bedreigen met geweld en andere strafbare feiten plegen.”

Hun oproepen bleven ook niet zonder gevolgen. Er zijn meerdere gevallen bekend van volgers die overgingen tot geweld tegen personen en gebouwen. Zelfs nu nog zijn er groepen op social media waarin de 57-jarige en 44-jarige als ‘helden’ worden gevierd.

De officier van justitie zei daarover: “Hun achterban is nog steeds actief. De risico’s bestaan nog steeds en dat is verdachten aan te merken. Zij hebben met hun daden een voedingsbodem gelegd voor anti-democratisch, gewelddadig activisme.  We moeten ons grote zorgen maken als zij zich opnieuw gaan mengen in deze discussies.”

Pieter Baan Centrum

Op zitting verklaarden de verdachten dat bij nader inzien hun ‘methodes’ verkeerd waren. Maar de 54-jarige en de 44-jarige zijn nog steeds overtuigd van het misbruik. Ze verwezen naar de aangiftes die zij hebben gedaan waarmee niets zou zijn gebeurd. Dat is onjuist: de aangiftes zijn beoordeeld door het OM maar er zat nog geen begin van een verdenking van enig strafbaar feit in, alleen de ‘hervonden herinneringen’ van de 44-jarige. Ook het hof vond na een klacht van de twee dat het OM eerder terecht de aangiftes zonder vervolg had gelaten.

De 54-jarige en 44-jarige zijn ter observatie naar het Pieter Baan Centrum gestuurd. Volgens de deskundigen daar leidt de 44-jarige aan paranoïde wanen. Hij is daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. Bij de 54-jarige stelden de deskundigen een narcistische persoonlijkheid vast, maar hij is desondanks toerekeningsvatbaar.

De officier eiste tegen de 54-jarige man 24 maanden cel waarvan twaalf maanden voorwaardelijk; tegen de 44-jarige man een celstraf gelijk aan zijn voorarrest, negen maanden voorwaardelijk en een verplichte behandeling; en tegen de 57-jarige Krimpenaar een celstraf gelijk aan zijn voorarrest, drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 180 uur. Daarnaast vraagt de officier voor alle drie veel bijzondere voorwaarden op het gebied van internetgebruik en contact- en gebiedsverboden.  Ook wil de officier van justitie boetes opleggen om de tienduizenden euro’s die verdachten met hun video’s hebben opgehaald af te romen.

De uitspraak is op 30 juni.

Bron: Openbaar Ministerie

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Fietser zwaargewond na ongeluk Treviso Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel - Donderdagmiddag 23 mei rond 18.30 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden.Het ongeval vond...

Twee gewonde na botsing tegen elektriciteitshuisje Raadhuisplein Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel - Woensdagmiddag 15 mei rond 17.25 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Het ongeluk gebeurde...

Opnieuw drugsvangst in woning Krimpen aan den IJssel

Krimpen aan den IJssel - De burgemeester van Krimpen aan den IJssel heeft opnieuw op 26 april een...

Kapsalon Esdoornlaan Krimpen aan den IJssel dekmantel voor drugshandel, politie houdt 19-jarige verdachte aan

Krimpen aan den IJssel - Na de ontdekking van drugs en een namaakvuurwapen heeft de burgemeester besloten om...