Dit jaar nog zeker 13.500 huurwoningen naar statushouders

Date:

Deel bericht:

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat er nog dit jaar minimaal 15.300 statushouders voorzien moeten worden van een min of meer normale woning. Het streven is zelfs dat er 20.000 mensen een normaal onderkomen gaan krijgen. Staatsscretatis Eric van den Burg heeft hierover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wachttijden lopen op

- Advertisement -

Geen fijn bericht voor mensen die al in Nederland wonen en op zoek zijn naar een sociale huurwoning. De verwachting is dat één op de acht woningen de aankomende maanden toegekend wordt aan statushouders. Een domper voor jongeren en starters die op zoek zijn naar hun eerste huis. Het vergeven van sociale huurwoningen aan statushouders betekend een langere wachttijd voor een huurwoning.

Asielzoekers gaan in Nederland door een proces heen. Zodra dit proces is afgerond kan het zo zijn dat ze in Nederland mogen blijven. De overheid is vervolgens verplicht om woningen te zoeken voor deze mensen. Gezien de schaarste van woningen is dat op dit moment niet zo gunstig voor jongeren die soms al tientallen jaren staan ingeschreven en nog geen huis hebben gevonden. Normaal gesproken gaat het om 5-10% op jaarbasis waarvan een sociale huurwoning wordt toegewezen aan statushouders, dit jaar is de verwachting dat het om 12% gaat.

In Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas zijn amper woningen beschikbaar. Ingeschreven woningzoekenden moeten vaak minstens 10 jaar ingeschreven staan om kans te maken. Daarnaast komt niet iedereen in aanmerking voor het type woning dat beschikbaar komt.

Flexwoningen

Minister Hugo de Jonge gaat proberen om op korte termijn meer flexwoningen te realiseren. Tot en met 2024 moeten er ongeveer 37.500 van dit soort woningen bijkomen. Naar verwachting gaan er ruim 12.000 van dit soort woningen naar statushouders.

Volgend jaar bijna 40.000 mensen

In de opvang zitten momenteel 40.000 mensen die in de procedure zitten, 16.000 mensen hiervan hebben de status gekregen dat ze in Nederland mogen blijven. De verwachting is dat het aantal volgend jaar groeit naar 23.900 mensen.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Premier Mark Rutte extra beveiligd, signalen van aanslag of ontvoering vanuit georganiseerde misdaad

Demissionair Premier Mark Rutte wordt extra zwaarbeveiligd na signalen van ontvoering of een aanslag. Dat melden bronnen aan...

Evenementen en festivals onder voorwaarden weer toegestaan

Het wordt weer mogelijk om onder voorwaarden meerdaagse evenementen en festivals te organiseren. Dat melden ingewijden aan onder...

Kabinet laat 1,5 meter maatregel los, op meer plekken verplicht coronabewijs

Nederlanders hoeven vanaf zaterdag 25 september geen rekening meer te houden met de anderhalve meter afstandsregel. Het demissionaire...