Rotterdammer aangehouden voor internetoplichting

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Een 20-jarige Rotterdammer is woensdag 24 augustus aangehouden op verdenking van phishing, een vorm van internetoplichting. Dit heeft de politie bekend gemaakt op maandag 29 augustus.

Het vermoeden is dat hij minstens 120 slachtoffers heeft gemaakt en dat het gaat om duizenden euro’s. De zaak kwam aan het licht nadat diverse banken aangifte deden bij de politie.

- Advertisement -

De verdachte legde contact met de slachtoffers via een verkoopsite. Daar zou hij zich hebben voorgedaan voor als potentiële koper. In een gesprek aan de verkopende partij, het latere slachtoffer dus, vroeg de verdachte om een verificatie uit te voeren door 1 eurocent over te maken. Daarvoor zou hij een link hebben gestuurd met een betaalverzoek.

Mensen kwamen via die link op een website buiten de omgeving van de verkoopsite. Daarmee valt de kopersbescherming weg. Op die website moesten de slachtoffers gegevens invoeren om die cent over te maken. Die gegevens waren echter ook zichtbaar voor de dader.

Met die gegevens kon de verdachte internetbankieren met de rekeningen van de slachtoffer. De verdachte zou vervolgens op deze manier online aankopen hebben gedaan.

Meldingen
De  banken kregen meldingen van klanten waarna zij aangifte deden bij de politie. De meldingen van drie dezelfde banken waren terug te leiden tot dezelfde verdachte. Het gaat om in totaal ongeveer 120 slachtoffers. Hiermee zijn vele duizenden euro’s weggenomen.

Aansluitend op de uitgebreide onderzoeken van de banken heeft de politie verder onderzoek gedaan en in overleg met het Openbaar Ministerie een aanhouding en huiszoeking gedaan. De 20-jarige verdachte is op een locatie in Rotterdam aangehouden. Hij is inmiddels voorgeleid en in bewaring gesteld.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Mogelijke inbraak melding leidt tot één aanhouding, politie verricht nader onderzoek Van Adrichemweg Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag 19 april omstreeks 14:30 is er een melding binnengekomen op de meldkamer van een mogelijke...

Vrouw (58) raakt gewond achterin politiebus tijdens transport naar politiebureau

Rotterdam - Een 58-jarige vrouw is woensdagavond gewond geraakt nadat zij na haar aanhouding met een politiebus naar...

Man op heterdaad aangehouden na explosie Maracas Rotterdam-Zevenkamp

Rotterdam - In de nacht van woensdag op donderdag 18 april is een 21-jarige man uit Tilburg op...

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...