Grote internationale militaire oefening in Nederland van 31 oktober tot 18 november

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Van 31 oktober t/m 18 november vindt de grote militaire oefening FALCON AUTUMN plaats in Nederland. Dit heeft het ministerie van Defensie op 3 oktober bekend gemaakt.

Tijdens de oefening worden grootschalige luchtlandingsoperaties beoefend. Meer dan duizend militairen van land- en luchtmacht en 35 helikopters worden op verschillende locaties in Nederland ingezet. Het doel van de oefening is het trainen van grootschalige en luchtlandingsoperaties. Een complexe taak waar beide eenheden gespecialiseerd in zijn.

- Advertisement -

“Beschermen wat ons dierbaar is”
“De Russische invasie van Oekraïne maakt duidelijk dat veiligheid en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn”, aldus het ministerie in het persbericht. “Daarom heeft Defensie als eerste hoofdtaak om het Nederlandse en bondgenootschappelijke grondgebied te verdedigen. Om die taak aan te kunnen is het noodzakelijk dat er regelmatig realistisch en op grote schaal geoefend wordt.” Tijdens de oefening laat Nederland zien klaar te staan om “te beschermen wat ons dierbaar is”.

Oefening met internationaal karakter
De oefening wordt georganiseerd door de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikoptercommando. Daarnaast doen er militairen en helikopters uit Duitsland, Polen en de Verenigde Staten aan de oefening mee. De oefening vindt plaats op diverse locaties in Zuid-Holland, Gelderland, Limburg, Drenthe en Friesland.

De Luchtmobiele Brigade is één van de zwaarst getrainde eenheden van Defensie. Militairen van de brigade zijn herkenbaar aan de rode baret. Het Defensie Helikopter Commando is de eenheid van de Luchtmacht waar alle helikopters zijn ondergebracht. Tijdens de oefening wordt gevolgen met diverse helikoptertypes waaronder de CH-47 Chinook, AS-532 Cougar en AH-64 Apache.

Oefenmunitie
Tijdens de oefening wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie en rookgranaten. Dit zijn geen echte schoten maar het gebruik hiervan kan gepaard gaan met hoorbare knallen. Indien nodig worden omwonenden en belanghebbenden vooraf geïnformeerd, aldus het ministerie.

Volg de oefening online
Hoewel de oefening deels in de publieke ruimte plaatsvindt is het geen publiek evenement, zo benadrukt het ministerie. Wel zegt Defensie dat via social media-kanalen van de Luchtmobiele Brigade en het Defensie Helikopter Commando uitgebreid informatie wordt gedeeld over de oefeningen.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

21-jarige scooterrijdster overleden na aanrijding met vrachtwagen Rivierweg Rhoon

Rhoon - Vanmiddag heeft er een aanrijding met een vrachtwagen en een scooterrijder plaatsgevonden op de rotonde met...

‘Meer drugslabs ontmanteld dan ooit’

Landelijk - In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Dit en meer...

Weer zorgt voor problemen op verschillende plaatsen in Nederland

Landelijk - Lokale regenval en onweer hebben op verschillende plekken in het land tot overlast geleid. In Noorden...

Man belandt in vuilniswagen na legen papiercontainer

Landelijk - Een opmerkelijk en huiveringwekkend incident in Arnhem. Een man is overleden toen die in een vuilniswagen...