Veiligheid bij opleiding Marechaussee ‘onvoldoende gegarandeerd’

Date:

Share post:

Het schort bij opleidingen van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee aan het inventariseren van risico’s, zo concludeert de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD). De veiligheid van Marechaussees zijn daardoor ‘onvoldoende gegarandeerd’.

Een voorval waarbij een militair blijven letsel opliep, was reden voor de IVD om een onderzoek te starten bij de opleiding ‘vuurwapeninstructeur-A’. Wat er precies bij dat voorval gebeurde en wat het letsel is, wordt niet duidelijk uit de verklaring van de IVD.

- Advertisement -

Bij de opleiding zijn verschillende activiteiten met fysiek contact opgenomen. Denk daarbij aan aanhoudings- en zelfverdedigingstechnieken. “Dit zijn uitdagende activiteiten, waarvan de risico’s vooraf moeten worden onderkend, op papier gezet en worden bekeken hoe deze risico’s te beheersen.”, aldus de inspectiedienst. “Het gevaar van schijnveiligheid dreigt zonder voldoende (tussentijdse) controles.”

Veiligheid onvoldoende gegarandeerd
Volgens de IVD ontbrak het bij de brigade aan kennis over geldende procedures en regelgeving. Ook was er onvoldoende aandacht voor de medische risico’s die de deelnemers aan de opleiding liepen. “De veiligheid van de deelnemers was hierdoor onvoldoende gegarandeerd”, aldus de inspectie.

De IVD heeft één onderdeel van de Marechaussee nu aan de hand van een voorval onderzocht, maar adviseert aan de hand van het onderzoek nu om “het totaal aan opleidingen kritisch tegen het licht te houden”.

- Advertisement -

Gerelateerd