Veiligheid bij opleiding Marechaussee ‘onvoldoende gegarandeerd’

Date:

Deel bericht:

Het schort bij opleidingen van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee aan het inventariseren van risico’s, zo concludeert de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD). De veiligheid van Marechaussees zijn daardoor ‘onvoldoende gegarandeerd’.

Een voorval waarbij een militair blijven letsel opliep, was reden voor de IVD om een onderzoek te starten bij de opleiding ‘vuurwapeninstructeur-A’. Wat er precies bij dat voorval gebeurde en wat het letsel is, wordt niet duidelijk uit de verklaring van de IVD.

- Advertisement -

Bij de opleiding zijn verschillende activiteiten met fysiek contact opgenomen. Denk daarbij aan aanhoudings- en zelfverdedigingstechnieken. “Dit zijn uitdagende activiteiten, waarvan de risico’s vooraf moeten worden onderkend, op papier gezet en worden bekeken hoe deze risico’s te beheersen.”, aldus de inspectiedienst. “Het gevaar van schijnveiligheid dreigt zonder voldoende (tussentijdse) controles.”

Veiligheid onvoldoende gegarandeerd
Volgens de IVD ontbrak het bij de brigade aan kennis over geldende procedures en regelgeving. Ook was er onvoldoende aandacht voor de medische risico’s die de deelnemers aan de opleiding liepen. “De veiligheid van de deelnemers was hierdoor onvoldoende gegarandeerd”, aldus de inspectie.

De IVD heeft één onderdeel van de Marechaussee nu aan de hand van een voorval onderzocht, maar adviseert aan de hand van het onderzoek nu om “het totaal aan opleidingen kritisch tegen het licht te houden”.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Weer zorgt voor problemen op verschillende plaatsen in Nederland

Landelijk - Lokale regenval en onweer hebben op verschillende plekken in het land tot overlast geleid. In Noorden...

Uitgebrande keuken nadat vlam in de pan slaat Klencke Hoogvliet

Hoogvliet Rotterdam - Zondagavond 19 mei rond 22.03 uur is er brand uitgebroken in een keuken van een...

Woonboerderij uit 1894 verwoest door blikseminslag in Den Dungen

Den Dungen - Zondagavond brak brand uit in een woonboerderij uit 1894 aan de Bramerslandstraat in Den Dungen....

Café Ons Stekkie Herenwaard Rotterdam doorzeefd met kogels, wie weet meer?

Rotterdam - Vrijdag, net na middernacht, is er geschoten op een café aan de Herenwaard in IJsselmonde. De...