weekend afsluiting A13: nieuw knooppunt Zestienhoven in de maak bij Rotterdam The Hague Airport

Date:

Deel bericht:

Aankomend weekend wordt de A13 tussen Delft en Rotterdam voor de derde keer verlegd dit jaar. Dit heeft alles te maken met de aanleg van de A16 Rotterdam, de snelweg die de A13 bij Rotterdam The Hague Airport verbindt met de A16/A20 ter hoogte van het Terbregseplein. Joop de Jong, contractmanager bij Rijkswaterstaat en Dirk-Jan Heuvel, projectleider bij bouwcombinatie De Groene Boog, leggen uit hoe het nieuwe knooppunt Zestienhoven (de aansluiting van de A16 Rotterdam met de A13) wordt gerealiseerd.

 A20 ontlasten
‘De A16 Rotterdam is bedoeld om de A20 te ontlasten’, vertelt Joop. ‘Die weg loopt dwars door Rotterdam en het staat er vaak vast.’ Als de A16 Rotterdam in 2025 af is, is deze snelweg de nieuwe doorgaande route voor verkeer uit Delft naar Rotterdam. Joop: ‘Dat betekent dat je automatisch op de A16 Rotterdam terecht komt. Wil je op de A13 blijven voor de richting Rotterdam Centrum of Hoek van Holland, dan moet je uitvoegen. ‘De doorgaande route gaat dus vanuit Delft via de A16 Rotterdam zo richting knooppunt Terbregseplein (A16/A20) en de Van Brienenoordbrug.’  Om die doorgaande route te realiseren, wordt een nieuw knooppunt Zestienhoven (de aansluiting van de A16 Rotterdam met de A13) gerealiseerd.

- Advertisement -

Rijbanen verschuiven
De rijstroken van de A16 Rotterdam sluiten straks in het midden aan op de rijstroken van de A13. Om de A16 Rotterdam in het midden van de A13 aan te laten sluiten, moeten die rijbanen een beetje naar buiten schuiven. De weg wordt daardoor breder. ‘De Hofwijktunnel onder de A13 en een brug over de Zweth moeten we daarom ook verbreden’, vertelt Joop. Om dat te kunnen regelen, is er een vernuftige planning gemaakt, met verschillende faseringen.

Dirk-Jan legt het uit. ‘We hebben eerst de oostkant van de tunnel en het bruggetje aangepast. Begin dit jaar zijn er al 2 weekendafsluitingen geweest. Tijdens de eerste afsluiting verlegden we de rijstroken van de A13 richting Delft naar zijn nieuwe definitieve plek: een stuk naar het oosten. Die stroken moesten sowieso verlegd worden, omdat de A16 Rotterdam dan in het midden aan kan sluiten. Tijdens een tweede afsluiting verlegden we de rijstroken van de A13 richting Rotterdam ook een stukje naar het oosten. Dit is tijdelijk, zodat er aan de westkant ruimte ontstond om de Hofwijktunnel en de Zwethbrug aan te passen.’

Werkzaamheden  4-7 november
Tijdens de komende weekendafsluiting wordt de A13 richting Rotterdam weer teruggelegd op de oude plek. Dirk-Jan: ‘Zo ontstaat er nog meer ruimte in het midden van de A13. We hebben dan plek om de middenstukken van de Hofwijktunnel en de Zwethbrug aan te pakken.’ Joop vult aan: ‘Volgend jaar is er dan nog 1 afsluiting nodig waarin we asfalt aanbrengen op de A13 richting Delft en dan is de situatie eigenlijk al zoals die ook gaat worden als de A16 Rotterdam opengesteld is. Uiteraard moeten we dan alleen nog de A16 daadwerkelijk op de A13 aansluiten en de bebording en belijning aanpassen. Dat gebeurt in 4 weekenden in 2025.’

Meerjarenplanning
Over die 4 weekenden in 2025 hebben Joop en Dirk-Jan nu al contact. ‘Het moet namelijk passen in de meerjarenplanning van Rijkswaterstaat’, legt Joop uit. En ook worden de werkzaamheden afgestemd met werkzaamheden van andere wegbeheerders in de regio. Zij houden bij welke weg wanneer is afgesloten. Dat is belangrijk. ‘Want je wil niet dat er bijvoorbeeld ook werkzaamheden zijn op omleidingsroutes. En in 2025 zijn er waarschijnlijk al voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie van de Van Brienenoordbrug. Allemaal zaken waar we rekening mee moeten houden.’

Kwartier tot kwartier
De weekendafsluitingen staan dus lang van tevoren vast. ‘Hoe dichterbij het weekend komt, hoe gedetailleerder de planning wordt’, vertelt Dirk-Jan. ‘Maanden van tevoren beginnen we met het maken van het ontwerp en het reserveren van het materiaal en de mensen. In het weekend zelf hebben we een planning van uur tot uur en soms wel van kwartier tot kwartier. Het werk moet op tijd af zijn om de snelweg weer open te kunnen stellen, daarom weten we precies wat wanneer gebeurt.’

Samenwerken
Alhoewel Joop en Dirk-Jan voorafgaand aan de afsluiting veel contact hebben, is er tijdens het weekend geen contact. Dirk-Jan: ‘Tijdens het weekend zijn we als aannemer verantwoordelijk voor de werkzaamheden. Alleen als er iets niet goed gaat, dan laten we dat uiteraard weten.’

‘We hebben allebei hetzelfde belang: we willen dat het op tijd afkomt, de hinder wordt beperkt en dat de weg veilig open kan. We gaan vanuit Rijkswaterstaat zondagmiddag wel even een kijkje nemen hoe het werk is gedaan, maar we zijn dan echt te gast’, vertelt Joop.

En Joop is van harte welkom, want de samenwerking tussen Joop en Dirk-Jan loopt voorspoedig. ‘Met Joop en zijn collega’s zijn we telkens in gesprek hoe we het werk zo goed en veilig mogelijk kunnen uitvoeren. We willen elkaar helpen en versterken’, vertelt Dirk-Jan. ‘Tot nu toe verlopen de weekendafsluitingen voorspoedig en ik heb er vertrouwen in dat we dat kunnen vasthouden.’

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Waarschuwingsschot gelost op Nassauhaven na vuurwapenmelding op Roentgenstraat in Rotterdam

Rotterdam - Zondagmorgen 14 april hebben agenten hun wapens getrokken na een vuurwapenmelding op de Roentgenstraat. Een agent...

Forse rookontwikkeling bij brand in hooibalen Burgemeester Van Walsumstraat Mijnsheerenland

Mijnsheerenland - In een weiland aan de Burgemeester Van Walsumstraat in Mijnsheerenland is zaterdagavond brand uitgebroken in een...

Kat uit woning gered na flinke brand Gentiaanstraat Spijkenisse

Spijkenisse - Vanmiddag om iets voor 3 uur is er brand ontstaan in een appartement. Er kwam zwarte...

Grote brand legt restaurant kinderboerderij volledig in de as 3e Barendrechtseweg Barendrecht

3e Barendrechtseweg, Barendrecht - Zaterdagmiddag 13 april rond 13.52 uur is er brand uitgebroken in een restaurant op...