350.000 kilo vuurwerk in beslaggenomen bij internationale actie

Date:

Deel bericht:

De politie heeft na twee jaar onderzoek een illegale handel in zwaar explosief vuurwerk blootgelegd en ontmanteld. Daarbij is 350.000 kilo vuurwerk in beslag genomen en zijn tien personen aangehouden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, aldus de politie.

Het onderzoek werd gestart in oktober 2020 naar aanleiding van gekraakte Encrochat-gesprekken. Diverse rechercheteams uit binnen- en buitenland bundelden de krachten en ontdekten hoe het vuurwerk vanuit diverse Europese landen en China, via Duitsland naar Nederland werd getransporteerd.

- Advertisement -

De politie zegt steeds vaker te zien dat dit soort explosief vuurwerk wordt gebruikt voor zorgelijke delicten. Vuurwerkexpert Erik Kooijker van de Landelijke Eenheid : “Dit gaat allang niet meer over onschuldig vuurwerk, soms zijn het regelrechte explosieven. We zien steeds vaker dat zwaar vuurwerk wordt gebruikt als explosief tijdens ongeregeldheden, maar ook bij plofkraken of als chantage- en vergeldingsmiddel bij conflicten in de georganiseerde misdaad.”

Actie
Afgelopen weken was het onderzoek dusdanig afgerond dat kon worden overgegaan tot actie. Daarbij werden in totaal tien verdachten aangehouden.  Drie verdachten van 27, 31 en 34 jaar oud uit Nieuwegein worden gezien als hoofdverdachten, zo laat de politie weten. De overige verdachten zorgden onder meer voor transport, opslag of contact met afnemers.

Doorzoekingen
In juni werden gelijktijdig op meerdere locaties in Nederland en Duitsland doorzoekingen gedaan. In Nederland werden zeven woningen en vijf bedrijfslocaties doorzocht. In Duitsland zijn in totaal zeven opslagplaatsen met illegaal vuurwerk ontdekt. Dit lag opgeslagen in leegstaande bunkers, boerenschuren, bedrijfspanden en containers.

Expert Kooijker benadrukt het gevaar van deze opslagplaatsen: “Handelaren, afnemers en transporteurs nemen het niet zo nauw met hun eigen veiligheid en die van anderen. Ze nemen enorme risico’s bij het vervoer en het opslaan in garageboxen, schuurtjes en woonhuizen. Wanneer massa-explosief materiaal in een woonwijk tot ontploffing komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Zelfs een relatief kleine hoeveelheid kan leiden tot slachtoffers en grote schade.”

In totaal is 350.000 kilo zwaar illegaal vuurwerk, met een geschatte handelswaarde van enkele miljoenen euro’s, aangetroffen en in beslag genomen. Ook is geld aangetroffen en in beslag genomen. Het illegale vuurwerk wordt nog onderzocht en zal daarna vernietigd worden.

Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Drie verdachten aangehouden na cocaïnevangst in Rotterdamse haven

Rotterdam - De politie heeft drie Rotterdammers aangehouden na een cocaïnevangst in de Rotterdamse haven. De vondst werd...

Man aangehouden na bedreiging aan de Wagenstraat in Maassluis

Maassluis - Zondagavond is een man door agenten uit zijn woning gepraat nadat hij zijn buren had bedreigd....

Hotel ontruimd na brand op dakterras aan de Wilhelminakade in Rotterdam

Rotterdam - Zondagochtend vroeg brak er brand uit bij het Room Mate Hotel Bruno aan de Wilhelminakade in...

Koeien gaan op avontuur in Wassenaar

Wassenaar - Zaterdagmiddag rond twee uur werd de brandweer opgeroepen voor dier te water op de Rijksstraatweg in...