Openbaar Ministerie onderzoekt uitspraken FvD-kamerlid Gideon van Meijeren

Date:

Share post:

Den Haag – Er is ophef ontstaan over uitspraken van Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) die hij deed tijdens een interview op zondag 13 november. Daarin spreekt hij de hoop uit voor een ‘revolutionaire beweging’ die naar het parlement trekt en daar blijft tot de regering weg is. Het Openbaar Ministerie zegt onderzoek te doen naar de uitspraken.

De uitspraken zijn gedaan in een interview op een Belgische Youtube-kanaal (druk op de link voor het bewuste fragment). Hij noemt de regering daarbij een ’tiranniek regime’, waarbij demonstraties, de FvD en petities ‘als zodanig’ geen zin hebben. Hij verwijst naar ‘het verleden’ waarbij tirannieke regimes door de bevolking ten val zijn gebracht.

- Advertisement -

Het FvD-lid spreekt de hoop uit in de video dat er een ‘revolutionaire beweging’ opstaat dat ze ‘bij wijze van zeggen naar het parlement trekken en zeggen: “wij gaan hier niet weg totdat de regering weg is”, waarbij helaas het verleden, en tal van andere voorbeelden wereldwijd, laten zien dat er ook slachtoffers bij vallen, soms ook dodelijke slachtoffers. Dat is vreselijk en laten we hopen dat we dat kunnen voorkomen en dat het vreedzaam blijft, maar dat is wel waar ik op hoop.’

Deze uitspraken hebben voor veel ophef gezorgd. Onder andere minister-president Rutte heeft gereageerd en noemt de uitlatingen ‘verwerpelijk en totaal onverantwoordelijk’. Het Openbaar Ministerie in Den Haag zegt bekend te zijn met het interview en doet verder onderzoek: ‘Het OM in Den Haag beoordeelt momenteel die uitspraak.’

- Advertisement -

Gerelateerd