Twee aanhoudingen in Dubai voor drugssmokkel via Rotterdamse haven

Date:

Deel bericht:

Op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) zijn in Dubai twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel, onder andere via de Rotterdamse haven.

De politie zegt dat de aanhoudingen deel uitmaken van een internationale operatie, gecoördineerd door Europol. Daarbij zijn behalve Nederland ook politie- en justitiediensten uit Spanje, Frankrijk, België, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Verenigde Staten betrokken.

- Advertisement -

Drugshandel
De eerste verdachte, een 37-jarige man met zowel Nederlandse als Marokkaanse nationaliteit, wordt vervolgd vanwege de invoer van cocaïne, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens.

De man zou een coördinerende rol hebben gespeeld bij de invoer van cocaïne. Zo zou hij hebben bijgedrage aan het transport van duizenden kilo’s vanuit (overwegend) Zuid-Amerika naar de havens van Rotterdam en Antwerpen in 2020 en 2021.

De andere in Dubai aangehouden verdachte is een 40-jarige Nederlander, die ook burger is van Bosnië Herzegovina. De verdachte heeft vermoedelijk een belangrijke leidende rol gehad bij de invoer van de verboden goederen. Het gaat onder andere om een partij van ongeveer 1800 kilo cocaïne die in 2020 via de haven van Hamburg is ingevoerd met bestemming Nederland.

De man wordt niet alleen verdacht van de invoer van omvangrijke partijen cocaïne. Hij wordt ook verdacht van (het voorbereiden van) de invoer van bijna 8000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine. De grondstoffen voor drugsproductie kwamen via de haven van Antwerpen en hadden een bedrijf in Nederland als eindbestemming.

Onderzoek door gekraakte Sky-berichten
De mannen kwamen in beeld door het onderzoek naar gekraakte berichten tussen criminelen, de zogeheten Sky-berichten.

Voor beide verdachten zal aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een uitleveringsverzoek worden gedaan.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Zeer grote brand op volkstuinenvereniging Vreelust Tjalklaan Rotterdam

Rotterdam - op Volkstuinvereniging Vreelust aan de Tjalklaan in Rotterdam is dinsdagavond een grote brand uitgebroken. Er zouden...

Getuigenoproep na meerdere vernielingen in de wijk Ommoord in Rotterdam

Rotterdam - De Rotterdamse wijk Ommoord wordt op dit moment geteisterd door een reeks vernielingen van ruiten van...

Opnieuw explosie bij woning Jacques Dutilhweg Rotterdam

Rotterdam - Voor de tweede nacht op rij is er afgelopen nacht een explosief tot ontploffing gebracht bij...

Breuk in waterleiding zorgt voor nieuwe inzet hulpdiensten Schammenkamp Rotterdam

Rotterdam - Zaterdagavond 17 februari rond 21.05 uur zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een melding van een vreemde...