Twee aanhoudingen in Dubai voor drugssmokkel via Rotterdamse haven

Date:

Deel bericht:

Op verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) zijn in Dubai twee mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel, onder andere via de Rotterdamse haven.

De politie zegt dat de aanhoudingen deel uitmaken van een internationale operatie, gecoördineerd door Europol. Daarbij zijn behalve Nederland ook politie- en justitiediensten uit Spanje, Frankrijk, België, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en de Verenigde Staten betrokken.

- Advertisement -

Drugshandel
De eerste verdachte, een 37-jarige man met zowel Nederlandse als Marokkaanse nationaliteit, wordt vervolgd vanwege de invoer van cocaïne, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens.

De man zou een coördinerende rol hebben gespeeld bij de invoer van cocaïne. Zo zou hij hebben bijgedrage aan het transport van duizenden kilo’s vanuit (overwegend) Zuid-Amerika naar de havens van Rotterdam en Antwerpen in 2020 en 2021.

De andere in Dubai aangehouden verdachte is een 40-jarige Nederlander, die ook burger is van Bosnië Herzegovina. De verdachte heeft vermoedelijk een belangrijke leidende rol gehad bij de invoer van de verboden goederen. Het gaat onder andere om een partij van ongeveer 1800 kilo cocaïne die in 2020 via de haven van Hamburg is ingevoerd met bestemming Nederland.

De man wordt niet alleen verdacht van de invoer van omvangrijke partijen cocaïne. Hij wordt ook verdacht van (het voorbereiden van) de invoer van bijna 8000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine. De grondstoffen voor drugsproductie kwamen via de haven van Antwerpen en hadden een bedrijf in Nederland als eindbestemming.

Onderzoek door gekraakte Sky-berichten
De mannen kwamen in beeld door het onderzoek naar gekraakte berichten tussen criminelen, de zogeheten Sky-berichten.

Voor beide verdachten zal aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een uitleveringsverzoek worden gedaan.

- Advertisement -

Gerelateerd