14 woningen ontruimd na aantreffen van explosieve stof Acetonperoxide in appartement Mizarstraat Spijkenisse

Date:

Deel bericht:

Spijkenisse – Zeker 14 woningen van een flat aan de Mizarstraat in Spijkenisse zijn woensdagmiddag ontruimd nadat er in één van de appartementen Acetonperoxide is aangetroffen. De politie arresteerde even daarvoor rond 15.00 uur een 32-jarige vrouw en een 33-jarige man nadat zij iemand hadden bedreigd met een vuurwapen.

De politie doorzocht de woning en stuitte op gevaarlijke stoffen. Niet veel later werd er opgeschaald naar GRIP 1 en de omliggende woningen ontruimd. De Explosieven Verkenner van de politie besloot om de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in te schakelen. Deze wilde dat de omgeving nog verder werd afgezet.

Acetonperoxide (TATP)

- Advertisement -

De vloeistof bleek ontzettend instabiel, de stof moet daarom naar buiten worden gebracht en vervolgens door de EOD onschadelijk worden gemaakt. De soft kan bij het minste of geringste exploderen. De stof werd voor het eerst aangetroffen na aanslagen door IS in Syrië, Parijs en Brussel. Een woordvoerster van de politie vertelde tegen Rijnmond dat terrorisme in dit geval niet aan de orde is. De stof kan overigens gemaakt worden met middelen die in een gewone bouwmarkt te koop zijn.

Doorzoeking

De politie moet wachten totdat de stof uit het huis is verwijderd. Pas dan kan het onderzoek in de woning worden voortgezet. Ook kan dan pas gekeken worden of het gevaar voor de bewoners is geweken. Een aantal van hen zijn inmiddels opgevangen ergens anders in het complex, en anderen zijn naar familie en vrienden gegaan.

- Advertisement -

Gerelateerd