Man aangehouden voor oproepen A12-blokkade bij Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag, Castricum – Donderdag 19 januari heeft de politie een 47-jarige man uit Castricum aangehouden, omdat hij herhaaldelijk heeft opgeroepen om op 28 januari de A12 bij Den Haag te blokkeren. De man wordt onder andere verdacht van het oproepen tot een strafbaar feit, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Op 28 januari zijn actievoerders van Extinction Rebellion van plan om de Utrechtsebaan (het begin van de A12) in Den Haag te blokkeren, ter hoogte van de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). De aangehouden man riep via social media-berichten mensen op mee te doen met de actie. Met de actie eiste de actiegroep van het kabinet dat zij stoppen met het financieren van de fossiele industrie om zo klimaatverandering tegen te gaan.

- Advertisement -

Afgelopen november riep de man ook al op om mee te doen met een eerdere actie. Toen werd ook de Utrechtsebaan geblokkeerd door de actiegroep. “Zo’n blokkade leidt tot zeer gevaarlijke situaties, niet alleen voor de demonstranten maar ook voor andere verkeersdeelnemers”, aldus het OM.

Het blokkeren van een weg is illegaal en levert gevaarlijke situaties op voor zowel de demonstranten, maar ook de verkeersdeelnemers, laat het OM weten in een persbericht. “Demonstreren is een grondrecht en wordt door de gemeente Den Haag gefaciliteerd”, zegt het OM, maar voegt daaraan toe dat “een demonstratie geen vrijbrief [is] voor het plegen van strafbare feiten”.

Na verhoor vandaag is de Castricummer weer op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte en zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

In een reactie heeft actiegroep Extinction Rebellion gereageerd op de aanhouding: “Geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid valt onder het recht op protest, een recht dat door de overheid beschermd en ondersteund moet worden.” Advocaat Willem Jebbink van de actiegroep zegt dat de arrestatie een “ontoelaatbaar afschrikwekkend effect [heeft] op iedere burger die zijn of haar mening wil uiten.”

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie houdt 18e verdachte aan voor reeks explosies in Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Den Haag

Rotterdam - Woensdagochtend werd een 19-jarige man uit Wassenaar van zijn bed gelicht omdat hij wordt verdacht van...

Twee Rotterdammers (17 en 28) aangehouden voor explosiedreiging bij woning in Den Haag

Den Haag, Rotterdam - Dinsdagochtend 16 april zijn twee Rotterdammers van 28 en 17 jaar oud aangehouden in...

Auto met diplomatieke kentekenplaten belandt in sloot in Den Haag

Den Haag - Donderdagavond 4 april is een auto met diplomatieke kentekenplaten te water geraakt in een sloot...

Dronken zwangere vrouw zet Burger King in Den Haag op stelten

DEN HAAG - In het centrum van Den Haag heeft een zwangere vrouw samen met een andere vrouw...