Opnieuw versleutelde communicatie van criminelen gekraakt

Date:

Deel bericht:

De Politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben opnieuw een versleutelde communicatiedienst weten te kraken waar criminelen gebruik van hebben gemaakt. Dit maakte het OM vrijdag 3 februari bekend.

Het gaat om cryptocommunicatiedienst ‘Exclu’ die is ontmanteld. Er is zowel een onderzoek naar de eigenaren en beheerders van dienst een onderzoek gestart, als naar de de gebruikers van wie wordt vermoed dat zij in georganiseerd verband misdrijven plegen. De aanbieders van deze dienst worden ervan verdacht dat ze als criminele organisatie andere criminelen faciliteren. In het onderzoek is samengewerkt met diverse opsporingsdiensten uit binnen- en buitenland.

- Advertisement -

Aanhoudingen
Afgelopen vijf maanden is al uitgebreid onderzoek gedaan en meegelezen met de berichten van criminelen. Dit leidde tot een grote actiedag op vrijdag 3 februari met tot nu toe 79 doorzoekingen en 42 aanhoudingen in onder meer Nederland, Duitsland en België. Onder de aangehouden personen zijn zowel gebruikers, als ook eigenaren en beheerders van de dienst Exclu.

Eerste resultaten laten zien dat er twee drugslabs en een cocaïnewasserij zijn aangetroffen. Daarnaast werden er meerdere kilo’s aan verdovende middelen, meer dan vier miljoen euro aan contant geld, diverse luxe goederen en meerdere vuurwapens in beslag genomen.

In het onderzoek naar de beheerders en eigenaren zijn eveneens invallen, doorzoekingen en aanhoudingen geweest in Nederland en Duitsland.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Man belandt in vuilniswagen na legen papiercontainer

Landelijk - Een opmerkelijk en huiveringwekkend incident in Arnhem. Een man is overleden toen die in een vuilniswagen...

Brand in zorginstelling Antes Prins Constantijnweg Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag 3 mei rond 16.35 uur is er brand uitgebroken in een zorginstelling aan de Prins...

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...