Opnieuw versleutelde communicatie van criminelen gekraakt

Date:

Deel bericht:

De Politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben opnieuw een versleutelde communicatiedienst weten te kraken waar criminelen gebruik van hebben gemaakt. Dit maakte het OM vrijdag 3 februari bekend.

Het gaat om cryptocommunicatiedienst ‘Exclu’ die is ontmanteld. Er is zowel een onderzoek naar de eigenaren en beheerders van dienst een onderzoek gestart, als naar de de gebruikers van wie wordt vermoed dat zij in georganiseerd verband misdrijven plegen. De aanbieders van deze dienst worden ervan verdacht dat ze als criminele organisatie andere criminelen faciliteren. In het onderzoek is samengewerkt met diverse opsporingsdiensten uit binnen- en buitenland.

- Advertisement -

Aanhoudingen
Afgelopen vijf maanden is al uitgebreid onderzoek gedaan en meegelezen met de berichten van criminelen. Dit leidde tot een grote actiedag op vrijdag 3 februari met tot nu toe 79 doorzoekingen en 42 aanhoudingen in onder meer Nederland, Duitsland en België. Onder de aangehouden personen zijn zowel gebruikers, als ook eigenaren en beheerders van de dienst Exclu.

Eerste resultaten laten zien dat er twee drugslabs en een cocaïnewasserij zijn aangetroffen. Daarnaast werden er meerdere kilo’s aan verdovende middelen, meer dan vier miljoen euro aan contant geld, diverse luxe goederen en meerdere vuurwapens in beslag genomen.

In het onderzoek naar de beheerders en eigenaren zijn eveneens invallen, doorzoekingen en aanhoudingen geweest in Nederland en Duitsland.

- Advertisement -

Gerelateerd