Politie houdt 700 demonstranten aan tijdens protesten in Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Tijdens verschillende demonstraties in Den Haag heeft de politie 700 personen aangehouden. Op zaterdag 11 maart was er sprake van een boerenprotest in Zuiderpark en voerder Extinction Rebellion opnieuw actie op de A12 Utrechtsebaan.

Artikel gaat verder onder de foto

- Advertisement -

Boerenprotest

De burgemeester van Den Haag kondigde vroeg in de morgen al een noodbevel af voor de gemeente Den Haag. Hierin stond dat het niet was toegestaan om met zware voertuigen zoals vrachtwagens en tractoren naar de gemeente te komen.

Rond het middaguur verschenen de boeren op het terrein van het Zuiderpark. Een aantal van hen waren onderweg met tractoren naar de gemeente Den Haag maar zijn ter hoogte van de gemeentegrens aangehouden. Hun tractor moesten ze op aangewezen locaties parkeren, waarna ze met bussen naar het Zuiderpark zijn gebracht.

Artikel gaat verder onder de foto

De demonstratie van het boerenprotest is op één incident na keurig volgens afspraak verlopen. Een bestuurder met een shovel reed een hekwerk omver, waarop er enkele vrachtwagens alsnog het Zuiderpark in reden. De politie heeft de bestuurder van de shovel aangehouden voor vernieling, en ook is het voertuig in beslag genomen. De vrachtwagens hebben een bekeuring ontvangen.

Artikel gaat verder onder de foto

Extinction Rebellion

Ook de actievoerders van Extinction Rebellion kwamen opnieuw naar Den Haag. Hen was door de burgemeester nadrukkelijk verboden om de A12 te betreden. Echter wisten zij met honderden demonstranten alsnog de A12 op te komen. Daarbij startten ze een zogenoemde sitdownactie, en klommen demonstranten in lichtmasten en andere objecten.

De politie heeft de actievoerders meermaals gevraagd om hun actie te beëindigen en weg te gaan. Vanaf 16.00 uur hebben agenten kwetsbare personen actief aangesproken te vertrekken.  De burgemeester ontbond de demonstratie om 17.00 uur. Mensen die uit eigen beweging weggingen, zijn niet aangehouden. Actievoerders die niet weggingen en bleven zitten, zijn door de waterwerper verneveld. De politie heeft de actievoerders steeds de gelegenheid gegeven om hun actie te beëindigen en weg te gaan. De actievoerders die dit niet deden, zijn aangehouden.

Artikel gaat verder onder de foto

Koude omstandigheden en medische hulp
Actievoerders die zelf hun actie hadden beëindigd en die door het vernevelen in combinatie met het koude weer medische aandacht nodig hadden, konden daarvoor terecht in de verwarmde tenten van de Veiligheidsregio Haaglanden. Deze tenten stonden nabij de actielocatie op de Zuid Hollandlaan.

Artikel gaat verder onder de foto

Proces afhandeling aangehouden actievoerders

De politie heeft alle aangehouden actievoerders met bussen naar het politiebureau gebracht. Daarbij ontstond er ook nog een aanrijding tussen de twee bussen. Ruiten sneuvelden, maar er raakte niemand gewond.

De actievoerders hebben op het bureau droge kleding gekregen. Als hun identiteit is vastgesteld mogen ze gaan. Is dit niet mogelijk dan zullen ze langer worden vastgehouden. Het Openbaar Ministerie zal zich op een later moment buigen over het vervolg.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd