Ruim 1500 aanhoudingen bij klimaatprotest in Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Zaterdag 27 mei zijn bij een wegblokkade van actiegroep Extinction Rebellion 1579 personen aangehouden. De groep had het begin van de A12 geblokkeerd en weigerde weg te gaan.

Het is inmiddels de achtste keer dat de actiegroep het stuk snelweg blokkeert. Met de blokkade eisen de demonstranten dat de overheid stopt met het verstrekken van subsidies aan bedrijven in de fossiele industrie.

- Advertisement -

Rond het middaguur kwamen vele honderden actievoerders vanaf het Malieveld naar de snelweg gelopen. Hoewel de politie eveneens in groten getale aanwezig was, konden zij de groep er niet van weerhouden de weg op te gaan.

Drie (uit Duitsland geleende) waterkanonnen werden al gauw ingezet, maar hiermee wisten ze de activisten niet van de weg te krijgen. Sterker: ze leken er met het mooie weer juist van te genieten.

Artikel gaat verder onder foto

Recordaantal aanhoudingen
Na meerdere vorderingen is de politie overgegaan tot aanhouden. Met stadsbussen zijn alle actievoerders die op de weg zaten, afgevoerd. De politie laat weten dat er 1579 actievoerders zijn aangehouden, waarvan 40 personen strafrechtelijk worden vervolgd voor feiten zoals belemmeren, blokkeren, vernieling en belediging. De hoeveelheid aanhoudingen is een record.

Aan het begin van de avond kon de weg weer worden vrijgegeven, nadat ook de weg weer was schoongemaakt.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Motorrijder gewond na aanrijding met vrachtwagen A15 Pernis

Pernis- Op hoofdrijbaan van de snelweg A15 ter hoogte van Pernis heeft maandag een aanrijding plaatsgevonden waarbij een...

Kinderen vinden handgranaat en gooien ermee over Groepstraat Rotterdam

Rotterdam - Een groepje spelende kinderen heeft zondagavond rond 18.45 uur een "handgranaat" aangetroffen in een speeltuin aan...

Felle scooterbrand in kelder van flat aan Valeriusrondeel in Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - Zondagmiddag 24 september rond 15.00 uur is er brand uitgebroken in een flat...

Drie gewonden na steekpartij in Rotterdam-Centrum

Rotterdam - Zaterdagnacht 23 september rond 5.37 uur zijn er bij een steekpartij in Rotterdam-centrum drie personen gewond...