Veiligheidsdiensten oefenen rondom Utrecht Centraal

Date:

Deel bericht:

Utrecht – Vanmiddag hebben veiligheidsdiensten geoefend op Utrecht centraal. De oefening, genaamd Explosive Lion, liep eigenlijk de hele week al. De oefening is door de EODD (Explosieven Opruimingsdienst Defensie) georganiseerd. Zij hebben de hele week al geoefend op verschillende plekken in Nederland.

Naast de EODD deden vandaag veel meer disciplines mee. Een kleine greep uit de disciplines: DSI, politie, NS, ProRail, veiligheidsregio Utrecht, ambulancezorg en nog veel meer.

- Advertisement -

Om 12 uur was er een handgranaat afgegaan op het perron, waar de EODD op gehandeld heeft.

Rond 1 uur is een gijzelingscenario gestart. 2 mannen zijn een pand binnen gegaan waar veel mensen zich bevonden. Zij liepen met zware wapens binnen, maar ook was op een gegeven moment iemand te zien met een bomvest met een ‘Pressure Switch’. Een Pressure Switch is een knop, en als deze word losgelaten ontploft het vest.

Een uitdagende situatie dus. Onderhandelaars hebben onderhandeld met de daders. Op een gegeven moment was er een eis dat ze water wilden. Een robot van de EODD heeft deze gebracht. Toen ging het snel, want een deel van de gegijzelden konden ontsnappen, waarna de DSI een inval heeft gedaan, en zij de verdachten konden aanhouden.

De EODD heeft vervolgens het bomvest onschadelijk kunnen maken, waarna de slachtoffers door het ambulancepersoneel konden worden behandeld.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Brand bij afvalverwerker laait opnieuw op Professor Gerbrandyweg, Botlek Rotterdam

Rotterdam - Donderdagavond 21 september is er bij de afvalverwerker aan de professor Gebrandyweg in het botlekgebied opnieuw...

Automobilist laat zwaargewonde passagier achter na crash op Stadionviaduct in Rotterdam

Rotterdam - Donderdag 21 september is een vrouw zwaargewond geraakt bij een ongeval op het Stadionviaduct. De automobilist...

Schuur achter woonhuis brandt volledig uit Oudelandseweg Ouderkerk aan den IJssel

Ouderkerk aan den IJssel - Zondagochtend 17 september rond 11.45 uur is er uitslaande brand uitgebroken in een...

Buurtbewoners pakken zelf verdachte na tweede explosie bij woning Grasstraat Rotterdam

Rotterdam - Omwonenden hebben vanmorgen vroeg zelf een verdachte overmeestert nadat er kort daarvoor een aanslag met een...