Politieoptreden speelde mee bij dood van arrestant na inzet taser in Rotterdam

Date:

Deel bericht:

Uit voorlopig onderzoek van de rijksrecherche blijkt dat het politieoptreden bij de dood van de arrestant in Rotterdam heeft meegespeeld in zijn overlijden. Op vrijdag 9 juni werd een verwarde man door agenten geteisterd nadat hij verward gedrag had verteld. Kort daarna kreeg het slachtoffer een hartstilstand en kwam te overlijden.

Het OM komt tot deze voorlopige conclusie op grond van verklaringen van getuigen, camerabeelden en bevindingen van een forensisch arts. Het OM kan zich voorstellen dat dit veel vragen en emoties oproept. Op dit moment kan het OM geen verdere inhoudelijke mededelingen doen, want het onderzoek is nog in volle gang.

- Advertisement -

De 32-jarige man liep die vrijdagavond 9 juni in verwarde toestand op de rijbaan en vormde een gevaar voor zichzelf en anderen. Na een achtervolging is het stroomstootwapen ingezet. De man ging daarna in verzet, waarna agenten fysiek geweld hebben toegepast om hem onder controle te krijgen. Kort na zijn aanhouding werd hij onwel. Hij is ondanks reanimatie enige tijd later in het ziekenhuis overleden.

Lees ook: Verwarde man gereanimeerd na inzet van taser door politie ‘s-Gravenweg Rotterdam (video)

Het is nog onduidelijk of het gebruik van de taser of het toegepaste geweld heeft bijgedragen aan zijn overlijden.

Betrokken agenten niet op straat

Politiechef Fred Westerbeke: “Ik wens de familie veel sterkte met het grote verlies van hun zoon en broer. Er is nog veel onduidelijk over wat er precies is gebeurd. Dat maakt het voor de familie extra zwaar en moeilijk.” Westerbeke benadrukt dat het voor iedereen van groot belang is dat zo snel mogelijk duidelijk wordt wat er zich heeft afgespeeld. “Het is essentieel dat er onafhankelijk en zorgvuldig onderzoek wordt gedaan en dat gebeurt door de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie. Voor nu zijn tien agenten op een binnenfunctie geplaatst. Dat betekent dat ze voorlopig niet op straat werken.”

Het gebruik van tasers is de afgelopen jaren niet onomstreden. Mensenrechten organisaties spreken zich al geruime tijd uit tegen de inzet van tasers. Het inzetten van een taser is net als het inzetten van het vuurwapen niet zonder risico’s.

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Verdachten dodelijke brand Berkel en Rodenrijs langer vast

Berkel en Rodenrijs - De twee verdachten die betrokken zouden zijn bij de dodelijke brand in Berkel en...

Groot lek in gasleiding van woning Katendrechtse Lagedijk Rotterdam

Rotterdam - In een woning aan de Katendrechtse Lagedijk in Rotterdam is vanochtend een groot lek in een...

Zwaargewonde en auto te water na ongeluk, bestuurder probeert te vluchten | Nieuwe Hoefweg Bleiswijk

Bleiswijk - Een automobilist is afgelopen bij een ongeluk op de Nieuwe Hoefweg in Bleiswijk met zijn auto...

Gewapende overvaller maakt buit bij snackbar aan Oranjeboomstraat in Rotterdam

Rotterdam - Een snackbar aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam is het doelwit geworden van een overvaller. De Politie...