Politie houdt man (29) en vrouw (31) aan als verdachten van voorbereiding van terroristische aanslag

Date:

Deel bericht:

Een 29-jarige man en zijn 31-jarige vrouw zijn op donderdag 6 juli 2023 aangehouden op verdenking van terrorisme. Het gaat om een man uit Tadzjikistan en een vrouw uit Kirgizië, die sinds 2022 in Nederland verbleven. De vrouw is in een woning in Breda aangehouden, de man is opgepakt in Eindhoven. Ze worden beiden verdacht van voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. De man wordt daarnaast verdacht van deelname aan de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

De Landelijke Recherche kwam de verdachten op het spoor na een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Uit het opsporingsonderzoek is de verdenking naar voren gekomen dat de man lid is van IS en de opdracht heeft gekregen om een aanslag te beramen. De plannen waren nog niet concreet, maar het Openbaar Ministerie vond ze serieus genoeg om in te grijpen.

- Advertisement -

In het onderzoek werd samengewerkt met Duitsland, omdat de man contact had met personen die daar woonachtig zijn. In het Duitse onderzoek zijn donderdag zeven verdachten opgepakt.

Beide verdachten worden op vrijdag 7 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze zitten in beperkingen, wat betekent dat de verdachten alleen contact mogen hebben met hun advocaat.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Man belandt in vuilniswagen na legen papiercontainer

Landelijk - Een opmerkelijk en huiveringwekkend incident in Arnhem. Een man is overleden toen die in een vuilniswagen...

Brand in zorginstelling Antes Prins Constantijnweg Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag 3 mei rond 16.35 uur is er brand uitgebroken in een zorginstelling aan de Prins...

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...