Nederlander (32) in Barendrecht aangehouden als hoofdverdachte van illegale Genesis Market

Date:

Deel bericht:

Barendrecht – In het internationale onderzoek “Operation Cookiemonster” is na intensief onderzoek een 32-jarige Nederlander die in Brazilië woont aangehouden. Dit gebeurde op dinsdag 18 juli in Barendrecht. Omdat de man na zijn arrestatie in volledige beperking zat, kon zijn aanhouding vanwege onderzoeksbelang niet eerder worden gecommuniceerd. De verdachte is maandag 24 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft bepaald dat hij twee weken langer vast blijft zitten.

De man stond bovenaan de lijst van verdachten van het Cybercrimeteam Rotterdam in het onderzoek naar de Genesis Market. Op de Genesis Market, de site welke door de FBI offline werd gehaald op 4 april jl., werden miljoenen gebruikersprofielen met daarin online fingerprints verkocht. Daarmee konden cybercriminelen  iemands online leven aannemen. Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen.

- Advertisement -

Wereldwijd werden begin april honderden doorzoekingen gedaan. In Nederland werden 17 aanhoudingen verricht en 23 doorzoekingen gedaan. Tijdens het onderzoek kwam de 32-jarige man ook in beeld. Hij stond bovenaan de lijst van Nederlandse verdachten omdat hij vermoedelijk op grote schaal handelde op de Genesis Market.  Ruben van Well van het Cybercrimeteam: “We verdenken deze man ervan dat hij voor tienduizenden euro’s heeft uitgegeven op de markt en daardoor de grootste Nederlandse gebruiker van de Genesis Market is en mogelijk zelfs tot de top 10 van grootste gebruikers wereldwijd behoort. We verdenken de man er van dat hij met zijn handelen heel veel mensen heeft gedupeerd. Er liggen aangiftes van mensen die voor tienduizenden euro’s bestolen zijn. Met de aanhouding van deze verdachte denken we een grote slag te hebben geslagen in dit onderzoek.

Meer aanhoudingen

Van Well: “De gebruikers van het platform werden na het offline halen van de site al gewaarschuwd dat meer aanhoudingen zouden volgen. We hebben samen met de FBI namelijk een schat aan informatie over de kopers van de markt. Op het internet laat je altijd sporen achter, ook als je gebruik maakt van een VPN en ook als betaling plaats vindt via crytovaluta. Het onderzoek is nog altijd in volle gang en meer aanhoudingen worden ook nu niet uitgesloten.’

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Grootschalige hennepkwekerij opgerold aan Bijdorp-West in Barendrecht

Barendrecht - De politie en de gemeente zijn dinsdagmiddag 29 augustus een bedrijfspand aan de Bijdorp-West in Barendrecht...

Taxichauffeur in Tesla eindigt op zijn kop in sloot (video)

Barendrecht - Een taxichauffeur mag zich in zijn handjes knijpen dat hij een bizarre crash heeft overleefd. Door...

Uitslaande brand woning Randmeer Barendrecht

Barendrecht - Een woning aan het Randmeer in Barendrecht is zaterdagmorgen fors beschadigd geraakt door een brand. De...

U parkeert recht op de rotonde in Barendrecht mag dat?

Barendrecht - De politie is afgelopen nacht naar een melding van een "foutparkeerder" in Barendrecht gestuurd. De automobilist...