Dode en gewonden na brand op vrachtschip met 3000 auto’s op Noordzee boven Ameland

Date:

Deel bericht:

Ameland – Op autocarrier de Fremantle Highway is rond middernacht een brand uitgebroken. Het vrachtschip ligt op 35 kilometer boven Ameland. Bij de brand is één persoon om het leven gekomen en zijn meerdere personen gewond geraakt.

 

- Advertisement -

Op het schip zij ongeveer 3000 auto’s aanwezig, daar zouden vermoedelijk 25 elektrische  auto’s tussen zitten. De brand is vermoedelijk ontstaan in één van de elektrische auto’s. De bemanning heeft nog geprobeerd om de brand zelf te blussen, maar dat bleek lastig te gaan. Op dat moment is de Kustwacht ingeschakeld om te evacueren.

Scheepsbrandbestrijdingsteam

Vanuit Rotterdam werd afgelopen nacht het scheepsbrandbestrijdingsteam ingezet. Dit team is gespecialiseerd om branden op kleine en grote schepen te bestrijden. De bemanning vertrok afgelopen nacht vanaf Rotterdam The Hague Airport en werd opgepikt door helikopters van de Kustwacht.

Rond 04.00 uur is de inzet van het team geannuleerd. Dat komt omdat het schip vanwege het gevaar op kantelen niet meer te betreden is. Onder meer met bergingsvaartuigen wordt er alles aan gedaan om het schip te koelen en niet te laten zinken. “Maar we houden rekening met alle scenario’s”, zegt de Kustwacht.

Evacuatie

Rond 02.15 uur heeft de kapitein opdracht gekregen om samen met zijn bemanning het schip te verlaten. Deze stonden op dat moment op de brug te wachten in afwachting van hulp. Een aantal van hen sprongen overboord om aan de hevigheid van het vuur te ontsnappen. De opvarenden zijn door schepen in de buurt uit het water gehaald. Één persoon heeft het helaas niet overleefd.

Fremantle Highway

Het schip de Fremantle Highway, wat onder Panamese vlag vaart, is 200 meter lang en 32 meter breed en kwam vanuit het Duitse Bremerhaven en was onderweg sinds dinsdagmiddag onderweg naar de haven Port Said in Egypte.

Felicity Ace

In 2022 ging er ook een autoschip door brand aan boord verloren. Het ging toen om de Felicity Ace wat ook onder Panamese vlag voer. Het schip stond bij de Portugese kust uiteindelijk twee weken lang in brand en zonk tijdens het slepen van de kust af. Het schip ligt nog altijd op zo’n 3.000 meter diepte en zal nooit geborgen worden.

De Felicity Ace was geladen met zo’n 4,000 voertuigen omvatten, waaronder Porsches, Audi’s, Lamborghini’s en Bentleys. De waarde van alleen de auto’s lagen toen op ruim 428 miljoen euro.  Vanwege de lithium-ion accu’s van onder andere de hybride-modellen was de brand moeilijk te blussen omdat deze steeds weer opnieuw ontvlamden.

Baltic Ace

Ook de autocarrier Baltic Ace is verloren gegaan. Op 5 december 2012 zonk het autotransportschip Baltic Ace op de Noordzee na een aanvaring met het containerschip Corvus J. Het schip lag op enkele 65 kilometer uit de kust van Goeree-Overflakkee in een belangrijke vaargeul. Omdat er sprake zou zijn van milieuschade en belemmering van de vaargeul moest dit schip geborgen worden. Pas in 2016 waren toen alle delen van het schip en de lading van de bodem gehaald.

 

 

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Zeer grote uitslaande brand in bedrijfsverzamelgebouw Hellevoetsluis (video)

Hellevoetsluis - Een bedrijfverzamelgebouw aan de Christian Huygensweg in Hellevoetsluis is dinsdagmiddag volledig verwoest. In het pand zat...

37-jarige man uit Nijmegen aangehouden voor betrokkenheid dodelijke aanrijding Boerengatbrug Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft op zondag 3 september een 37-jarige man uit Nijmegen aangehouden voor betrokkenheid bij...

Demonstranten van Extinction Rebellion bezetten Erasmusbrug

Rotterdam - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben vrijdagmiddag de Erasmusbrug in beide richtingen geblokkeerd. Dat gebeurde rond het...

Twee gewonden en aanhoudingen na ruzie tussen minderjarige jongeren in Oud-Beijerland

Oud-Beijerland - Woensdagavond 30 augustus rond 21.25 uur heeft er in een parkje van de H.S.B laan in...