Woningcoöperaties opgescheept met miljoenenschade door explosies

Date:

Deel bericht:

De schade die ontstaat door de vele explosies in Rotterdam en Omstreken loopt tot in de miljoenen. Veel van de woningen die doelwit zijn van een aanslag zijn huurwoningen. Woningcoöperaties krijgen te maken met gigantische bedragen voor het herstel van de schade.

Complete puien, gevels en balkons moeten het ontgelden na het plaatsen van een explosief. Woningcoöperaties hebben het zo druk met herstel. Havensteder geeft aan dat andere werkzaamheden gelukkig geen vertraging oplopen door het herstel. Maar wie betaalt onder aan de streep deze schade?

- Advertisement -
Schadebedragen

Havensteder laat op vragen van onze redactie weten dat schades variëren van 5.000 euro met uitschieters tot 75.000 euro. HEF-Wonen laat weten gemiddeld 50.000 euro kwijt te zijn aan herstel van de schade. Die kosten zitten onder andere in het vervangen van beschadigde puien of ramen en schoonmaakkosten. Ook kost het inhuren van mankracht behoorlijk wat geld.

Verzekerd

Woningcoöperaties zijn over het algemeen verzekerd tegen de schade. De schade wordt door hen verhaald middels de brandverzekering. Verzekeringsmaatschappijen keren het bedrag uit aan de woningcoöperatie en zullen bij een veroordeling het schadebedrag proberen te verhalen op de dader.

Vervangende woonruimte bij burgemeesterssluiting

Woningcoöperaties zijn niet verplicht om bewoners van het pand een andere woonruimte aan te bieden bij een bestuurlijke sluiting. Ook moet de huurder van de woning zijn huurtermijnen blijven voldoen.

Huurcontract ontbonden

Bewoners die te maken krijgen met een aanslag op hun woning worden altijd geadviseerd om aangifte te doen bij de politie. Verhuurders doen altijd navraag bij onder andere de politie, gemeente, de huurder en intern naar mogelijke redenen voor het incident.

“Wij doen navraag (intern, bij huurder en bij de politie) naar mogelijke redenen voor het incident en naar mogelijke negatieve betrokkenheid van huurder bij het incident (zoals criminele activiteiten) maar zolang hiervan geen bewijs is, behandelen we de bewoner zoals elke andere huurder die te maken krijgt met een woningbrand. Als er een burgemeesterssluiting volgt, dan kunnen woningcorporaties het huurcontract buitenrechtelijk ontbinden”, zegt een woordvoerster van Havensteder.

Een huurcontract ontbinden kan niet zomaar: hier zit een langdurig traject achter. Over het algemeen wordt er overlegd met de gemeente, die de regie heeft in dergelijke zaken. Als blijkt dat de aanslag is ontstaan door crimineel handelen vanuit de woning, kan het huurcontract ontbonden worden. Dat gebeurt over het algemeen alleen wanneer er sprake is van onrechtmatig of crimineel handelen door de bewoner is vastgesteld. Hiervoor houdt de woningcoöperatie altijd rekening met de kwetsbare positie van de bewoner.

Wanneer er over wordt gegaan tot ontbinding van het huurcontract staat de bewoner gelijk op straat. Dat houdt in dat hij of zij, en eventuele gezinsleden, op dat moment geen dak meer boven hun hoofd hebben. Het wordt daarna ook heel lastig om nog aan een andere huurwoning te komen. Heel soms komt men in aanmerking voor een laatste-kans-contract.

Onveiligheid

De immateriële schade die ontstaan door de explosies is eigenlijk nog veel groter. Door de maatschappelijke onrust en de toename van het onveilig voelen bij de Rotterdamse bevolking is niet in geld uit te drukken. De bevolking is bang dat er iets bij hen in de straat gebeurt.

Explosies hebben niet alleen impact op de betrokkene, maar ook op bewoners daaromheen. Het komt voor dat per ongeluk de dader een verkeerde woning aanziet voor het juiste huis en een aanslag pleegt, of dat er meerdere keren een explosie plaatsvindt. Bewoners leven in angst en vragen zich af wanneer zij te maken krijgen met een aanslag in hun directe omgeving.

Verhalen

De schade die ontstaat door explosies zal waar mogelijk altijd worden verhaald op de dader. Een woordvoerster van HEF-Wonen laat weten dat bij een veroordeling de rekening aan de dader wordt gepresenteerd. Dat houdt in dat de bewoner van het pand, en/of de plaatser van het explosief uiteindelijk diep in de buidel moet tasten. Dit kan op het moment dat de zaak voor een rechter is geweest en een veroordeling heeft uitgesproken.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Jongen (17) gewond na steekpartij, verdachte (17) aangehouden Pretorialaan Rotterdam

Rotterdam - Een ruzie tussen twee 17-jarige jongens op de Pretorilaan in Rotterdam is zaterdagavond uitgemond in een...

12 woningen ontruimd na explosie in drugslab Terentiusstraat Rotterdam

Rotterdam - In een flatgebouw aan de Terentiusstraat in Rotterdam-IJsselmonde heeft afgelopen nacht een forse explosie plaatsgevonden. De...

Tweede aanhouding dodelijke steekpartij De Klerkstraat Rotterdam

Vrijdagochtend is een 21-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van een 27-jarige Rotterdammer die...

Man (45) zwaargewond na schietpartij Tolhuislaan Rotterdam

Rotterdam - Een 45-jarige man uit Rotterdam is afgelopen nacht ernstig gewond geraakt bij een schietpartij op de...