Utrechtsebaan in Den Haag voor tweede dag op rij geblokkeerd

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Zondag 10 september hebben klimaatactivisten van actiegroep Extinction Rebellion voor de tweede dag op rij de Utrechtsebaan (A12) geblokkeerd. De politie heeft ruim vijfhonderd personen aangehouden.

Ongeveer een kwartier voor het middaguur werd een auto stilgezet op de Utrechtsebaan en stroomden actievoerders vanaf de zijkanten de weg op. Hierop werd direct de weg in beide richtingen afgesloten.

- Advertisement -

Na ongeveer twintig minuten gaf burgemeester Van Zanen opdracht tot het verwijderen van de actievoerders. Hierbij is kort het waterkanon ingezet. De politie laat weten dat er gedurende de middag ruim vijfhonderd personen zijn aangehouden. Onder de aangehouden personen bevonden zich vier minderjarigen. Voor zover bekend zijn de aangehouden personen elders in de gemeente weer vrijgelaten. De Utrechtsebaan (A12) is een anderhalf uur afgesloten geweest.

Artikel gaat verder onder foto

Een dag eerder is de klimaatgroep begonnen met hun ‘permanente’ bezetting van de A12. Zij willen dagelijks de weg blokkeren, om af te dwingen dat de regering stopt met het subsidiëren van de fossiele industrie. Op de eerste dag gaf de politie aan 2400 personen te hebben aangehouden.

Reactie Van Zanen
De burgemeester van Den Haag, Van Zanen, heeft in een reactie lovende woorden geuit over het politieoptreden: “Dankzij het uitermate professionele optreden van de politie is deze blokkade snel verholpen en zijn de actievoerders aangehouden.”

Van Zanen noemt de blokkade ‘ontwrichtend’ voor de inwoners van Den Haag. “Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd. Hoe klein deze acties ook mogen zijn, vele tienduizenden mensen moeten morgen langs deze belangrijke toegangsroute gewoon weer naar hun werk. Ik zal mij ook de komende dagen blijven inzetten, om de ontwrichting van de stad tegen te gaan. Dat verdienen de inwoners van Den Haag en iedereen die hier aan het werk is.”

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Tweehonderd aanhoudingen na derde blokkadedag op A12 in Den Haag

Den Haag - Maandag 11 september hebben actievoerders van Extinction Rebellion voor de derde dag op rij de...

Mogelijke bezetting A12 Den Haag door klimaatactivisten, gemeente doet oproep vooral met fiets of OV te reizen

Den Haag - Zaterdag 9 september zal verkeer in Den Haag vermoedelijk weer te maken krijgen met wegafsluitingen...

Dode na schietpartij op straat Laan van Wateringse Veld Den Haag

Den Haag - Een persoon is maandagavond overleden na een schietpartij op de Laan van Wateringse Veld in...

Meerdere huisdieren gered bij brand in woning Van Foreeststraat Den Haag

Den Haag - De brandweer is vrijdagavond met spoed uitgerukt voor een melding van een brand in een...