Politie Rotterdam genomineerd voor Galjaardprijs 2023 met Check Je Hack

Date:

Deel bericht:

De politie Rotterdam is genomineerd voor de Galjaardprijs van het jaar 2023. De Galjaardprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een initiatief op het gebied van publieke communicatie. De eenheid Rotterdam is genomineerd voor het project “Check Je Hack” voor “Operation Cookiemonster”

Het lijkt een filmscript: tienduizenden Nederlanders hebben, zonder dat zij het weten, online een tweede “ik”.  Er is iemand, die kwaadaardige software (malware) onzichtbaar op je computer heeft geïnstalleerd. Daarmee zijn al je gegevens gestolen. Er zijn zo veel gegevens gestolen dat er een zogeheten ‘online vingerafdruk’ is gemaakt. Je bent als het ware gekloond.

- Advertisement -

En alsof dat nog niet eng genoeg is: je wordt ook nog eens verhandeld op een criminele online marktplaats, genaamd de Genesis Market. Als je bent verkocht, begint de nachtmerrie pas echt: de koper kan nu doen wat jij doet online. Hij kan je rekening plunderen, op jouw naam rekeningen openen of leningen afsluiten, je social media overnemen, online shoppen op jouw kosten enzovoort.

Er is maar één manier om uit deze ellende te komen: je moet je computer volledig resetten, opnieuw installeren en daarna al je wachtwoorden veranderen. Alleen je wachtwoord veranderen is niet voldoende, want door de malware zien criminelen je nieuwe wachtwoord. Ze kijken met je mee.

Operation CookieMonster

Uit een internationaal onderzoek onder leiding van de FBI blijkt dat miljoenen mensen wereldwijd gedupeerd zijn. Internationaal slaan de opsporingsdiensten de handen ineen en trekken gezamenlijk ten strijde onder de naam Operation CookieMonster. Een even grappige als treffende titel: ook de cookies van computers zijn door deze veelvraat “opgegeten” en de gevolgen voor de gedupeerden zijn monsterlijk.

Zeventien landen werken in het diepste geheim met elkaar naar 4 april 2023, de dag waarop de FBI de Genesis Market offline haalt. Op die dag worden ook vele verdachten wereldwijd aangehouden. Maar daarmee is het probleem voor de slachtoffers niet opgelost. Veel datapakketten zijn al verkocht aan kwaadwillenden, waardoor mensen nog steeds het gevaar lopen te worden misbruikt. Ze lopen het risico veel geld kwijt te raken. In Nederland gaat dit om zo’n 40.000 tot 50.000 Nederlanders.

Mission Impossible?
Achter de schermen is met stoom en kokend water gewerkt aan een anti-virus programma, waarmee slachtoffers de malware konden verwijderen. Aan de politie Rotterdam, namens politie Nederland, vervolgens de taak om de slachtoffers te vinden onder de miljoenen Nederlanders met een computer. Om ze daarna nog eens te overtuigen het anti-virus programma te draaien en al hun wachtwoorden te veranderen. En dat niet alleen. De opdracht was ook om het vertrouwen bij de gebruikers in de Genesis Market te verstoren, zodat deze criminelen de pakketjes die ze al hadden gekocht niet zouden gebruiken. Maar hoe doe je dat, op een manier waarop alle 17 landen er gebruik van kunnen maken? “Mission Impossible” zou als naam van het filmscript niet hebben misstaan.

Check Je Hack
Maar de communicatieafdeling van Politie Rotterdam wist in één van de meest huiveringwekkende politieonderzoeken ooit met een budget van slechts 50.000 euro een enorme impact te genereren met de campagne “Check Je Hack”. En nog belangrijker: ze hebben daadwerkelijk vele duizenden slachtoffers geholpen.

Nominatie

De politie Rotterdam heeft met de campagne “Check Je Hack” duizenden slachtoffers van geholpen. Om deze reden willen ze graag de Galjaardprijs van 2023 winnen. Heb jij al gestemd? Zo niet breng dan je stem uit op de website van de Galjaardprijs.

Stemmen doe je hier

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Opnieuw drie explosies in Rotterdam

Rotterdam - Opnieuw zijn inwoners uit Rotterdam afgelopen zaterdagavond en nacht opgeschrikt door explosies. In de Heulstraat werd...

Opnieuw explosie bij flat Ooltgensplaathof Rotterdam

Rotterdam - In een flat aan het Ooltgensplaathof in Rotterdam heeft opnieuw een explosie plaatsgevonden. Er zouden door...

Auto raakte te water na inschattingsfout Hatostraat Rotterdam

Rotterdam - Zaterdagavond 9 december rond 21.45 uur is een automobilist met zijn auto op de Hatostraat het...

Gewonde na schietpartij tussen twee auto’s Meester Arendstraat Rotterdam

Rotterdam - In de Meester Arendstraat in Rotterdam heeft vrijdagavond een schietpartij plaatsgevonden, daarbij is vermoedelijk iemand gewond...