Geen strafvervolging na treinongeval Voorschoten: ‘geen strafbare feiten gepleegd’

Date:

Deel bericht:

Voorschoten – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging naar aanleiding van het treinongeval bij Voorschoten. Uit onderzoek is gebleken dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd die hebben geleid tot het ongeval. Dit heeft het OM op 2 april bekendgemaakt.

Op 4 april 2023 vond het ongeval plaats. Nabij het treinstation van Voorschoten vonden er onderhoudswerkzaamheden aan het spoor plaats. Twee van de vier sporen waren hiervoor buiten werking genomen.

- Advertisement -

De werkzaamheden waren ’s nachts bijna afgerond toen een kraanvoertuig de sporen zou oversteken. Hiervoor zouden de twee overige sporen ook tijdelijk buiten dienst worden gezet.

Nog voordat het signaal was gegeven dat de sporen buiten werking waren genomen, stak de kraanmachinist het spoor al rond half vier ’s ochtends over. Daarbij werd het voertuig eerst geramd door een passerende goederentrein. Vervolgens kwam vanuit de andere richting een passagierstrein tegen de brokstukken terecht en ontspoorde vervolgens. De kraanmachinist overleefde als enige het ongeval niet. Wel waren er tientallen gewonden.

Een passagierstrein ontspoorde na de aanrijding

Onderzoek
Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en de Politie hebben onderzoek gedaan naar eventuele overtredingen of strafbare feiten. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de veiligheidsvoorschriften zijn uitgevoerd.

Met de kraanmachinist was afgesproken om te wachten op de rest van de werkploeg voordat er overgestoken zou worden. Het is niet te achterhalen waarom de kraanmachinist, ondanks deze afspraak, eerder aan de oversteek is begonnen. Er zijn geen technische gebreken aan de kraan vastgesteld en er zijn geen aanwijzingen dat de kraanmachinist onwel zou zijn geworden of de kraan opzettelijk voor de goederentrein zou hebben geplaatst.

Geen strafvervolging
Het Openbaar Ministerie kan concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd, die hebben geleid tot het incident, maar dat er sprake is van een ongeval. Daarom gaat het OM niet over tot strafvervolg.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Acht jaar celstraf voor doodrijden gezin op tweede kerstdag in Rotterdam

De rechtbank heeft acht jaar celstraf opgelegd aan Suraj A. (30) voor het doodrijden van een gezin in...

Automobilist overleden nadat vrachtwagen achterop file botst op A15 bij Gorinchem

Gorinchem - Maandag 15 april is een automobilist om het leven gekomen bij een ongeval op de A15...

Laatste loper NN Marathon 2024 traditiegetrouw begeleid door politiemotoren in Rotterdam

Rotterdam - Zondag 14 april 2024 was de aftrap van de van de 43e NN Marathon in Rotterdam....

Forse rookontwikkeling bij brand in hooibalen Burgemeester Van Walsumstraat Mijnsheerenland

Mijnsheerenland - In een weiland aan de Burgemeester Van Walsumstraat in Mijnsheerenland is zaterdagavond brand uitgebroken in een...