NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit doet het bedrijf naar aanleiding van een heftige mishandeling die recentelijk plaatsvond tussen Delft en Den Haag.

Gedurende 2023 had de NS te maken met 1.042 geweldsincidenten, zo laat het vervoersbedrijf weten. Dit is een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Daaronder vallen bedreigingen, spugen en lichamelijk geweld. Ook hadden NS-medewerkers in 2023 zo’n 2.300 keer te maken met verbale agressie, zoals schelden en beledigen.

- Advertisement -

NS-medewerkster geslagen, geschopt en van trap geduwd
Op zaterdagavond 13 april ging het ernstig mis in een trein op het traject tussen Delft en Den Haag Holland Spoor. Vakbond VVMC meldde dat een conductrice door een groep jongeren werd mishandeld.

De vrouw werd geschopt, geslagen en van de trap in de trein geduwd. Ook een machinist zou zijn geslagen. Er is een minderjarige jongen aangehouden en de NS-medewerkster zit in het gips thuis.

Treinen drie minuten stil
Voor de NS is de maat vol. Precies een week na het incident zal het bedrijf, gesteund door de vakbond, alle treinen drie minuten stil zetten om het signaal af te geven dat het niet langer zo verder kan gaan.

Wouter Koolmees, president-directeur van NS: “Mijn collega’s zetten zich elke dag in om ruim 1 miljoen reizigers naar hun bestemming te brengen. Het is waanzin waar zij dagelijks mee te maken krijgen. De samenleving is aan het verharden. Dat is te merken in de supermarkt, in de bibliotheek, op straat en ook in de trein en op station. Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega’s. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen. We hebben hulp nodig van de overheid. Het kan niet zo langer.”

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Man belandt in vuilniswagen na legen papiercontainer

Landelijk - Een opmerkelijk en huiveringwekkend incident in Arnhem. Een man is overleden toen die in een vuilniswagen...

Brand in zorginstelling Antes Prins Constantijnweg Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag 3 mei rond 16.35 uur is er brand uitgebroken in een zorginstelling aan de Prins...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...