Eritrese relschoppers kwamen naar Den Haag voor ‘vreedzame demonstratie’

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Vrijdag 17 mei verschenen de eerste verdachten voor de rechter voor de Eritrese rellen afgelopen februari op de Fruitweg in Den Haag. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging en/of opruiing. 

Op 17 februari wordt in evenementenlocatie Opera aan de Fruitweg in Den Haag een feest gehouden voor Nederlandse Eritreeërs. Een andere groep die zich Brigade Nhamedu noemt, is onder de indruk dat het gaat om een groep die achter de huidige dictator van het Afrikaanse land staan. Iets wat de feestgangers zelf ontkennen.

- Advertisement -

De Brigade komt met enkele honderden jongemannen naar Den Haag en probeert bij het evenementencentrum te komen. Er volgt een confrontatie met de Politie. Agenten, journalisten, fotografen en brandweerlieden raken gewond. Ook wordt er grote schade aangericht aan de straat, het evenementencentrum en voertuigen.

Oproep
In de rechtbank staan enkele verdachten uit de groep terecht voor een oproep die daags voor het feest op Tiktok is gedaan. Daarbij zou zijn opgeroepen naar Den Haag te komen en onder andere dat ‘bloed zal vloeien’ naast verschillende andere huiveringwekkende uitspraken. Het verweer daarop is dat de vertaling verkeerd was: er zou enkel zijn gewaarschuwd dat het mogelijk op geweld zou uitlopen, als er een confrontatie zou komen.

Vreedzame demonstratie
Daarnaast staat het overgrote deel terecht voor geweldplegingen gedurende de avond, veelal door het gooien van stenen. De verdachten geven allemaal hetzelfde verhaal: zij zijn zelf het slachtoffer en kwamen enkel voor een “vreedzame demonstratie”.

Van een vreedzame demonstratie was er tijdens de bewuste avond geen sprake van. Ieder individu zegt zelf geen geweld te hebben gepleegd, totdat ze geconfronteerd worden met beelden. Dan ontkennen ze het te zijn, of wisten niet meer dat ze het geweld hadden gepleegd, omdat zij ‘zeer emotioneel waren op dat moment’.

Gelach
Een aantal verweren zorgen zelfs voor gelach bij de toehoorders. Zo verklaarde een relschopper enkel een steen van de straat te hebben opgepakt, zodat ‘iemand anders niet zou struikelen’. Een andere relschopper gaf aan alleen met een stok in zijn handen te hebben gestaan, omdat hij die overnam van iemand die zijn veters moest strikken.

Zaak later hervat
De zaak gaat vanwege de omvang op een latere datum weer verder. Dan volgt onder andere het strafpleidooi. Ook zullen de benadeelden aan bod komen. In totaal zijn er ruim honderd aangiften gedaan en zijn er 86 schadeclaims ingediend, waarvan 66 door politieagenten.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie raakt slaags met demonstranten, ministerie van OCW beklad

Den Haag - Donderdag 6 juni zijn er meermaals confrontaties ontstaan tussen agenten en pro-Palestijnse betogers in Den...

Vier nieuwe verdachten aangehouden voor Eritrese rellen in Den Haag

Den Haag - De Politie heeft vier nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de ongeregeldheden op de...

32- jarige Hagenees zwaargewond na schietpartij Wolphaertsbocht Rotterdam

Rotterdam - Afgelopen nacht rond 03.00 uur vond er een schietpartij plaats op de Wolphaertsbocht in Rotterdam. Een...

Automobilist rijdt kinderwagen omver in Den Haag, drie kinderen gewond naar ziekenhuis

Den Haag - Bij een aanrijding tussen een auto en kinderwagen zijn drie kinderen zwaargewond geraakt. Het ongeluk...