‘Meer drugslabs ontmanteld dan ooit’

Date:

Deel bericht:

Landelijk – In 2023 ontmantelde de politie aanzienlijk meer drugsproductielocaties dan in de jaren ervoor. Dit en meer blijkt uit het ‘Nationaal overzicht drugslocaties 2023’.

Nog nooit werden in Nederland in één jaar zo veel drugsproductielocaties ontdekt en ontmanteld als in 2023, aldus de Politie. In 2023 zijn er 151 locatie ontmanteld. Het aantal heroïnelabs is vervijfdvoudigd, van twee in 2022 naar tien in 2024. Ook het aantal synthetische drugs gerelateerde productielocaties (zoals MDMA, amfetamine en methamfetamine) is met 50% gestegen, van 83 in 2022 naar 125 in 2023.

- Advertisement -

Meeste locaties in Zuid-Holland en Noord-Brabant
De meeste productielocaties werden ontdekt in Zuid-Holland (40) en Noord-Brabant (35). Dat in Zuid-Holland zo veel labs zijn gevonden, komt onder andere doordat de versnijding van cocaïne en heroïne zich concentreert in deze provincie.

‘Een belangrijke verklaring voor het toegenomen aantal labs dat ontmanteld is, is te vinden in de wereldwijd toegenomen vraag naar drugs’, stelt Willem Woelders, portefeuillehouder drugs. ‘We hebben sterke aanwijzingen om aan te nemen dat de vraag toeneemt. Dat zien we bijvoorbeeld aan de wereldwijde inbeslagnames van (synthetische) drugs die te relateren zijn aan Nederland.’

Meer tips
De politie laat verder weten dat er meer anonieme tips worden gedaan via Meld Misdaad Anoniem. In 2022 werden er nog 246 meldingen gedaan over drugslabs, maar in 2023 was dit gestegen naar 330. Het grotere aantal meldingen kan hebben bijgedragen aan het ontmantelen van meer drugslabs, erkent de politie.

De politie is blij met de meldingen: “Het herkennen van signalen door burgers blijft van groot belang voor de opsporing. Het kan gaan om verloederde panden, verdachte activiteiten of onverklaarbare luxe in de buurt. Drugslabs en opslagplaatsen zijn gevaarlijk. Denk aan risico’s op brand en ontploffing of het gevaar van criminelen die deze plekken aantrekken. Bovendien zijn labs en de afval die ontstaan na productie zeer schadelijk voor het milieu en de volksgezondheid.”

Minder hennepkwekerijen geruimd
In 2023 heeft de politie minder hennepkwekerijen ontmanteld. Lag het aantal ruimingen in 2022 nog op 1604, vorig jaar waren dat er 1230. Volgens Woelders komt de afname doordat de focus is komen te liggen op de aanpak van harddrugs.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Isolatieplaten vliegen door de lucht door windvlagen Zomerakker Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagmiddag 10 juni rond 16.58 uur is er een melding binnen gekomen van een stormschade aan...

Slachtoffer (24) steekpartij Schoutplein Vlaardingen alsnog overleden, Man was oud prof-voetballer

Vlaardingen, 7 juni 2024 - De 24-jarige Letse man die afgelopen weekend werd neergestoken bij een supermarkt in...

21-jarige scooterrijdster overleden na aanrijding met vrachtwagen Rivierweg Rhoon

Rhoon - Vanmiddag heeft er een aanrijding met een vrachtwagen en een scooterrijder plaatsgevonden op de rotonde met...

Weer zorgt voor problemen op verschillende plaatsen in Nederland

Landelijk - Lokale regenval en onweer hebben op verschillende plekken in het land tot overlast geleid. In Noorden...