Engelse bom Claes de Vrieselaan uit Tweede Wereldoorlog succesvol tot ontploffing gebracht op Maasvlakte

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Een Engelse bom uit de Tweede Wereldoorlog is vandaag op de Maasvlakte succesvol tot ontploffing gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De bom, die zich jarenlang op de Claes de Vrieselaan in Rotterdam bevond, werd urenlang ontmanteld en gereedgemaakt voor transport.

De bom uit 1941, gelegen ter hoogte van Claes de Vrieselaan 27, bevond zich onder een woning. De bewoner leefde jarenlang boven het explosief zonder zich over enig gevaar zorgen te maken. Door recente funderingswerkzaamheden werd de situatie echter te risicovol, wat leidde tot de beslissing om de bom te verwijderen. Een aantal woningen moesten hiervoor worden gesloopt.

- Advertisement -

Bom kleiner dan gedacht

Tijdens de ontmanteling werd de ontsteking door de EOD verwijderd en meegenomen voor verder onderzoek. Experts willen achterhalen waarom de ontsteking destijds niet is afgegaan. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een 500-ponder ging, maar later bleek het een 250-ponder met 40 kilo springstof te zijn.

700 woningen ontruimd

In de vroege ochtend werden 700 woningen in de omgeving gecontroleerd om er zeker van te zijn dat alle bewoners hun huizen hadden verlaten. De evacuatie begon om 08:00 uur, en de bewoners mochten pas om 17:00 uur weer terugkeren. Tijdens de controle werd ontdekt dat één of meerdere personen zich nog in hun huis bevonden. Zij werden verwijderd, waarna de operatie kon worden hervat.

Ontploffing

De bom werd veilig naar de Maasvlakte vervoerd, waar deze gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. De operatie verliep zonder incidenten, en de bewoners kunnen opgelucht terugkeren naar hun huizen.

De ontploffing markeert het succesvolle einde van een delicate operatie en herinnert ons aan de blijvende impact van de Tweede Wereldoorlog op het dagelijks leven, zelfs decennia later.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Explosie bij voordeur van woning Winckenburgstraat Rotterdam

Rotterdam - Bij een voordeur van een galerijwoning aan de Winckenburgstraat in Rotterdam is vrijdagavond een explosief afgegaan. Buurtbewoners...

Zwaargewonde bij schietpartij Blazoenstraat Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag rond 14.34 uur vond er een schietpartij plaats op de Blazoenstraat in Rotterdam. Hierbij raakte...

Zwaargewonde na schietpartij Blazoenstraat Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag rond 14.34 uur vond er een schietpartij plaats op de Blazoenstraat in Rotterdam. Hierbij raakte...

Autoruit vernield na explosie Bergselaan Rotterdam

Rotterdam - De ruit van een auto is vrijdagmiddag rond 12.52 uur op de Bergselaan in Rotterdam vernield...