Engelse bom Claes de Vrieselaan uit Tweede Wereldoorlog succesvol tot ontploffing gebracht op Maasvlakte

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Een Engelse bom uit de Tweede Wereldoorlog is vandaag op de Maasvlakte succesvol tot ontploffing gebracht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De bom, die zich jarenlang op de Claes de Vrieselaan in Rotterdam bevond, werd urenlang ontmanteld en gereedgemaakt voor transport.

De bom uit 1941, gelegen ter hoogte van Claes de Vrieselaan 27, bevond zich onder een woning. De bewoner leefde jarenlang boven het explosief zonder zich over enig gevaar zorgen te maken. Door recente funderingswerkzaamheden werd de situatie echter te risicovol, wat leidde tot de beslissing om de bom te verwijderen. Een aantal woningen moesten hiervoor worden gesloopt.

- Advertisement -

Bom kleiner dan gedacht

Tijdens de ontmanteling werd de ontsteking door de EOD verwijderd en meegenomen voor verder onderzoek. Experts willen achterhalen waarom de ontsteking destijds niet is afgegaan. Aanvankelijk werd gedacht dat het om een 500-ponder ging, maar later bleek het een 250-ponder met 40 kilo springstof te zijn.

700 woningen ontruimd

In de vroege ochtend werden 700 woningen in de omgeving gecontroleerd om er zeker van te zijn dat alle bewoners hun huizen hadden verlaten. De evacuatie begon om 08:00 uur, en de bewoners mochten pas om 17:00 uur weer terugkeren. Tijdens de controle werd ontdekt dat één of meerdere personen zich nog in hun huis bevonden. Zij werden verwijderd, waarna de operatie kon worden hervat.

Ontploffing

De bom werd veilig naar de Maasvlakte vervoerd, waar deze gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht. De operatie verliep zonder incidenten, en de bewoners kunnen opgelucht terugkeren naar hun huizen.

De ontploffing markeert het succesvolle einde van een delicate operatie en herinnert ons aan de blijvende impact van de Tweede Wereldoorlog op het dagelijks leven, zelfs decennia later.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Verdachte vrouw (45) van drugslab in snackbar Rotterdam weer op vrije voeten

Rotterdam - De politie heeft de vrouw van 45 jaar die afgelopen weekend werd aangehouden in het onderzoek...

Vliegtuigje komt naast de landingsbaan terecht Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam - Woensdagmiddag 19 juni is er een klein vliegtuigje van de landingsbaan geraakt tijdens, dit gebeurde terwijl...

Politie onderzoekt schietpartij Fresiastraat Rotterdam-Schiebroek

Rotterdam - Op de Fresiastraat in de Rotterdamse wijk Schiebroek heeft dinsdagavond rond 23:15 uur een mogelijke beschieting plaatsgevonden....

Politie zoekt getuigen van steekpartij Spruytstraat Rotterdam

Rotterdam - Zaterdag- op zondagnacht rond 01.30 uur troffen agenten een gewonde man aan in een woning aan...