Grote multidisciplinaire oefening met speciale eenheden bij jeugdgevangenis Borgtweg Spijkenisse

Date:

Deel bericht:

Spijkenisse – Vanmorgen vond er een grote multidisciplinaire oefening plaats bij de jeugdgevangenis de Hartelborgt.

Het scenario begon iets voor half 9 met een situatie dat een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen aan het lekken was naast de gevangenis. Vrijwel direct werd er fictief opgeschaald naar GRIP 1 omdat dit precies naast de muren was naast de gevangenis. De brandweer had de lekkende klep van de vrachtwagen al snel dicht gezet, maar het ging om een stof die sterk geurde en misselijkheidsklachten met zich meebracht. Daarom werd er een zogenaamde ‘hot zone’ gemaakt wat een gevaarlijke zone aanduidt. Deze zone liep tot aan de nabij gelegen doorgaande provinciale weg, welke dus ook fictief dicht moest.

- Advertisement -

Maar ook de gevangenen liepen dus gevaar. Daarom werd er verder opgeschaald naar GRIP 2 en later naar GRIP 3. De gevangenen moesten worden verplaatst naar een andere plek. Hiervoor kwamen speciale eenheden ter plaatse van de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen) de DV&O (Dienst Vervoer en Ondersteuning) om precies te zijn. Deze gingen met ademlucht op naar binnen om enkele gevangenen te begeleiden naar klaarstaande arrestanten bussen. De gevangenen werden gespeeld door studenten van het Hoornbeeck College Rotterdam. Naast kleine arrestantenbussen was er ook een echte grote arrestantenbus, welke ruim 25 gevangenen kan vervoeren.

Ook werd er geoefend met het vervoeren van gevaarlijke gevangenen. Hiervoor kwam het BOT (Bijzondere Ondersteuningsteam) ter plaatse. Zij vervoeren bijvoorbeeld ook verdachten in het Marengo-proces. Om de omgeving (fictief) veilig te stellen kwam daarmee ook de BE (Beveiligingseenheid) ter plaatse. Zij bewaken de omgeving met grote wapens.

Rond 12:00 uur was de oefening afgelopen. Een goede leer voor alle hulpdiensten en overige diensten.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Motorrijder zwaargewond na aanrijding met parkerende auto Randweg Rotterdam

Rotterdam - Op de Randweg in Rotterdam heeft vanavond rond 21.15 uur een flink ongeval plaatsgevonden tussen een...

Voetganger bij zebrapad aangereden door auto, voetganger raakt lichtgewond Eikenlaan Spijkenisse

Spijkenisse - Woensdagavond 17 juli rond 19.07 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de Eikenlaan in Spijkenisse. Een...

Derde en vierde aanhouding dodelijk incident De Klerkstraat Rotterdam

Dinsdagochtend is een derde verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van een 27-jarige Rotterdammer die...

Persoon aangereden op tankstation De Vink A20 Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel - Dinsdagochtend 16 juli rond 9.24 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op het...