Vier jaar celstraf voor leider bij Eritrese rellen in Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Maandag 23 september is Johannes A., ook bekend als ‘John Black’, veroordeeld tot vier jaar celstraf voor zijn betrokkenheid bij de Eritrese rellen op de Fruitweg in Den Haag. Volgens de rechtbank had de 48-jarige man een leidende rol.

Op 17 februari 2024 was er in zalencentrum Opera aan de Fruitweg een feest van de Eritrese gemeenschap. Een groep landgenoten die tegen het huidige regime zijn in het Afrikaanse land, waren erop uit om het feest te doen stoppen, waarbij ook werd opgeroepen tot geweld.

- Advertisement -

Grote ongeregeldheden braken uit, waarbij politievoertuigen en andere auto’s, maar ook een touringcar in brand werden gestoken. Vijftien agenten raakten gewond en ook journalisten werden aangevallen. De politie kon ternauwernood voorkomen dat de honderden relschoppers het zalencentrum binnenkwamen.

Escalerende rol
A. zou tijdens de ongeregeldheden een leidende rol hebben gehad. Hoewel hij zelf de aantijgingen ontkent, is volgens de rechtbank aan de hand van beelden bewezen dat hij aanwezig was en de rellen verder liet escaleren. Zo stond hij vooraan de linie om ME’ers met stenen te bekogelen en stak hij een touringcar in brand. Ook zou hij na afloop de groep relschoppers in het Zuiderpark opruiend hebben toegesproken.

Voor zijn aandeel op 17 februari, maar ook twee eerdere voorvallen van opruiing, heeft A. een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd gekregen. Twee andere relschoppers werden vandaag door de rechter veroordeeld tot celstraffen van zeven maanden, waarvan twee voorwaardelijk, en 150 dagen waarvan 111 voorwaardelijk. In juli werden de eerste negen verdachten al veroordeeld voor hun aandeel in de ongeregeldheden.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rijkswaterstaat sluit A12 bij Den Haag preventief vanwege aangekondigde blokkade

Den Haag - Rijkswaterstaat zal de A12 bij Den Haag preventief afsluiten tijdens de aangekondigde demonstratie van Extinction...

Felle brand in daklozenopvang in Den Haag na explosie

Den Haag - Woensdagochtend 4 september heeft er een felle brand gewoed in een daklozenopvang. Aan de brand...

Twee Fransen opgepakt na opzettelijk aanrijden agent in Den Haag

Rotterdam - Twee Franse mannen, van 16 en 32 jaar oud, zijn donderdagavond gearresteerd in Rotterdam na een...

Politieachtervolging vanuit Den Haag eindigt in Capelle-Schollevaar

CAPELLE AAN DEN IJSSEL – Een politieachtervolging die begon in Den Haag eindigde vannacht op de Burgemeester Schalijlaan...