Zeventien verdachten aangehouden voor oplichting via Whatsapp

Date:

Deel bericht:

De afgelopen week heeft de politie zeventien personen aangehouden voor WhatsAppfraude. De zeventien worden ervan verdacht dat ze hun bankrekening ter beschikking hebben gesteld en zo hebben meegewerkt aan de fraude. Het gaat om zogenoemde ‘geldezels’.

De arrestanten, in de leeftijd van 16 tot 72 jaar, komen uit Apeldoorn en omgeving. Ze zouden meer dan 80.000 euro hebben buitgemaakt.

- Advertisement -

Bij deze vorm van WhatsAppfraude, ook wel aangeduid als whaling, doet de dader zich voor als een bekende en wordt het slachtoffer gevraagd geld over te maken. De dader doet zich bijvoorbeeld voor als een zoon of dochter die de telefoon is kwijtgeraakt en daarom een nieuw nummer heeft. Vaak is het WhatsApp-profiel voorzien van een foto van de dochter of zoon, die door de dader(s) van Facebook is gehaald.

De dader vraagt vervolgens om geld, bijvoorbeeld omdat de bank-app nog niet op de nieuwe telefoon zit. Het geld moet worden overgemaakt naar een rekening waarvan het slachtoffer veronderstelt dat die van de bekende is. Het verzoek wordt bijvoorbeeld gedaan in de vorm van een Tikkie of een link. In werkelijkheid is het een nummer van een geldezel; iemand die zijn/haar rekening ter beschikking stelt aan criminelen. Het beschikbaar stellen van een bankrekening voor fraude is strafbaar.

De politie kreeg uit het hele land meldingen van deze vorm van WhatsAppfraude en begon een onderzoek. Het onderzoek is gedaan door het basisteam in Apeldoorn in samenwerking met het  Cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland. Veel van de aangiftes waren te herleiden naar rekeningen van personen uit Apeldoorn en omgeving. Op 18 december moeten de verdachten zich voor de politierechter verantwoorden.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Brandweer haalt man uit het water Hekelingseweg Spijkenisse

Spijkenisse - Zaterdagochtend 4 mei rond 11.56 uur is er een persoon te water geraakt aan de Hekelingseweg...

Douane onderschept 41-kilo cocaïne in Rotterdamse haven

Rotterdam - Tijdens een reguliere controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane zaterdag 4 mei 41 kilo...

Veel schade aan woning na brand in sauna Kruizemunt Rozenburg

Rozenburg (Zuid-Holland) - Zaterdagochtend 4 mei rond 8.38 uur is er brand uitgebroken in een sauna in een...

Jongeman overvalt winkel met vuurwapen | Nieuwstraat Spijkenisse

Spijkenisse - Een jongeman heeft vrijdagmiddag rond 16.15 uur een winkel aan de Nieuwstraat in Spijkenisse overvallen. Hij...