Verdachte van terrorisme aangehouden in Delft

Date:

Deel bericht:

Delft – Maandag 3 februari heeft de politie in Delft een 40-jarige Iraniër aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag en deelname aan een terroristische organisatie.

In januari begon een strafrechtelijk onderzoek naar de man aan de hand van informatie van de AIVD. Uit dit onderzoek bleek dat de verdachte samen met andere een of meerdere terrorische aanslag(en) voor aan het bereiden waren. Deze wilden ze in Iran plegen.

- Advertisement -

actief bij Iraanse verzetsbeweging ASMLA
De man is actief voor de Iraanse verzetsbeweging ASMLA die in Nederland en Denemarken is gevestigd. ASMLA is een organisatie die in 1999 in Iran is opgericht met als doel de bevrijding van de regio Ahwaz (Khuzastan) van Iran te bewerkstelligen.

De organisatie heeft een gewapende tak die aanslagen pleegt in Iran en voornamelijk de Revolutionaire Garde en de olie- en gasvelden als doelwit ziet. De organisatie heeft onder andere de aanslag op de militaire parade van de garde in 2018 geclaimd.

Samenwerking met Denemarken
In het strafrechtelijk onderzoek is er ook samengewerkt met de autoriteiten in Denemarken die in dat land eveneens aanhoudingen hebben gedaan van ASMLA-leden. De in Delft aangehouden verdachte zit momenteel vast en wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Brandweer haalt man uit het water Hekelingseweg Spijkenisse

Spijkenisse - Zaterdagochtend 4 mei rond 11.56 uur is er een persoon te water geraakt aan de Hekelingseweg...

Douane onderschept 41-kilo cocaïne in Rotterdamse haven

Rotterdam - Tijdens een reguliere controle in de Rotterdamse haven heeft de Douane zaterdag 4 mei 41 kilo...

Veel schade aan woning na brand in sauna Kruizemunt Rozenburg

Rozenburg (Zuid-Holland) - Zaterdagochtend 4 mei rond 8.38 uur is er brand uitgebroken in een sauna in een...

Jongeman overvalt winkel met vuurwapen | Nieuwstraat Spijkenisse

Spijkenisse - Een jongeman heeft vrijdagmiddag rond 16.15 uur een winkel aan de Nieuwstraat in Spijkenisse overvallen. Hij...