Laatste steen gelegd voor vernieuwde klimaatbestendige entree Diergaarde Blijdorp

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Vrijdagmiddag 4 december hebben HHSK bestuurder Agnes van Zoelen, Wethouder Buitenruimte Bert Wijbenga en Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp, de laatste Bufferblocksteen gelegd in het monumentale voorplein van Diergaarde Blijdorp.

Diergaarde Blijdorp heeft al jaren te kampen met wateroverlast op het voorplein bij de oude entree. Maar ook in tijden van droogte, kon de grote watervraag van Diergaarde Blijdorp voor problemen zorgen.

- Advertisement -

Primeur voor Blijdorp
Het nieuwe voorplein is een innovatief project, waarbij Blijdorp de primeur heeft om deze techniek te testen. Het werkt simpel: Bij regen wordt water naar het systeem onder het plein geleid, waar het water wordt opgeslagen en vervolgens wordt gezuiverd. De water wordt dan weer herbruikt voor de dieren en planten in het park.

Naar verwachting kan Blijdorp met dit nieuwe systeem jaarlijks circa negen miljoen liter kraanwater besparen. Dat zijn zo’n 75.000 badkuipen vol en maar liefst 30% van de jaarlijkse watervraag aan deze zijde van de dierentuin. Door het regenwater op te vangen, voorkomt het park bovendien overbelasting en overstromen van het riool in de omgeving bij hevige regenbuien.

Het nieuwe systeem en de daarbij komende facelift van het plein is mogelijk gemaakt met financiële steun van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de Gemeente Rotterdam, de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Deze partijen werken samen in een innovatieprogramma, VPdelta genaamd. Alle werkzaamheden zullen rond het voorjaar van 2021 afgerond zijn.

Bezoekers betrekken bij het klimaat
De diergaarde is enthousiast over het project en de voordelen die het oplevert: “Naast een grote besparing op de watervraag willen Diergaarde Blijdorp en haar partners met dit project een voorbeeldfunctie vervullen als het gaat om duurzaamheid, klimaatadaptatie en waterbewustzijn.”

Daarnaast hoopt het park ook dat het bijdraagt aan het milieubewustzijn van bezoekers: “Wij willen bezoekers inspireren beter voor de natuur te zorgen, hen hierover te vertellen en handvatten te bieden zelf bij te dragen. Bij het project laten we bezoekers zien wat zij zelf kunnen doen om regenwater op te slaan en te hergebruiken.”

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Motorrijder (22) overleden na aanrijding met bestelbus | Stadionviaduct Rotterdam

Rotterdam - Een 22-jarige motorrijder uit Rotterdam is dinsdagmorgen rond 08.13 uur overleden bij een ongeluk op de...

Fietser gewond na aanrijding met auto De Linie Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - Maandagochtend 29 april rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een fietser...

Winkel ontruimd na brand Nieuwe Ommoordseweg Rotterdam

Rotterdam - Maandagmiddag 29 april rond 17.10 uur is er brand uitgebroken in een filiaal van supermarkt Dirk...

Dode gevonden in auto in brandende schuur tegelcentrum Berkeltuin | Noordeindseweg Berkel en Rodenrijs

Berkel en Rodenrijs - De politie heeft maandagmorgen een lichaam gevonden tijdens het onderzoek naar de brand aan...