‘Racisme, pesten en seksisme leiden tot onveilig werkklimaat binnen politie Rotterdam-Centrum’

Date:

Deel bericht:

Bij de politie in Rotterdam heerst een “sociaal onveilig werkklimaat,” zo meldt NRC op basis van onafhankelijk onderzoek binnen de politie. Al langere tijd zijn er klachten over het team in Rotterdam-Centrum, waar ongeveer 230 agenten werken. De klachten betreffen onder andere racisme, discriminatie, grensoverschrijdend seksueel gedrag, pesterijen, alcoholgebruik en buitensporig geweld op straat.

De Nederlandse Politiebond verzocht om een onderzoek naar de problemen. In reactie daarop gaf de politie Rotterdam opdracht om dit onderzoek uit te voeren. De resultaten, die in juni bekend werden, bleven binnen een kleine kring om te voorkomen dat informatie zou lekken, aldus de krant. Agenten konden het rapport enkel inzien onder toezicht van een leidinggevende.

- Advertisement -

Zes betrokken agenten, die anoniem met NRC spraken, bevestigen het bestaan van racisme en seksisme binnen het korps. Volgens hen zijn sommige collega’s langdurig ziek thuis door deze situatie, terwijl de daders ongestraft blijven. Een agent met Surinaamse achtergrond, die al dertig jaar in dienst is, kreeg regelmatig racistische opmerkingen, zoals “Jij hebt zeker weer alle bananen opgegeten” als de fruitschaal leeg was. Ook werden er denigrerende opmerkingen gemaakt over zijn huidskleur.

Uit gesprekken met NRC blijkt verder dat er bangalijstjes circuleren binnen het korps en dat vrouwelijke collega’s soms worden beoordeeld op hun uiterlijk en “seksuele mogelijkheden”. Daarnaast is er sprake van overmatig alcoholgebruik tijdens ‘bindingsdagen’, waarbij agenten stiekem sterke drank meebrengen.

Sommige agenten melden ook dat collega’s onnodig hard optreden tegen burgers, bijvoorbeeld door met wapenstokken te slaan en daarbij mobiele telefoons te vernielen. Ze zien dit als een te agressieve aanpak van uitgaansgeweld.

De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke heeft tegenover NRC geen commentaar gegeven. Een woordvoerder van de politie sprak van een onacceptabele situatie en zei dat er inmiddels een plan in ontwikkeling is om een duurzaam veilig werkklimaat te creëren.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Verdachte steekpartij Erasmusbrug Rotterdam bekende van de politie, slachtoffers uit Rotterdam en Zwitserland

Rotterdam – De verdachte van de steekpartij op de Erasmusbrug in Rotterdam blijkt een bekende van de politie...

Man steekt om zich heen rondom Erasmusbrug Rotterdam, dode en twee zwaargewonden (video)

Rotterdam - Bij een steekpartij rond de Erasmusbrug en het Willemsplein in Rotterdam zijn donderdagavond drie slachtoffers gevallen....

Hubo overvallen door drie mannen Schopenhauerweg Rotterdam

Rotterdam - Een bouwmarkt aan de Schopenhauerweg is donderdagmiddag overvallen door drie mannen met helmen. Eén van hen...

Dode kat in plas bloed gevonden, mogelijk slachtoffer van mishandeling Walenburgerweg Rotterdam

Rotterdam - Voor de entree van een portiek aan de Walenburgerweg in Rotterdam is woensdagavond een dode kat...