Rij jij op een Fatbike? EU verklaart Ouxi V8 als illegale fiets en haalt het uit de handel

Date:

Deel bericht:

Rij jij of je kind op een Fatbike? Dan is kans heel groot dat de fiets die bij jou thuis in de schuur staat illegaal is verklaard. De fietsen van het type Ouxi V8 is door de EU aangemerkt als illegale fiets, en dat heeft flinke gevolgen.

Wat kun je nog met jou fiets?

De elektrische fatbikes van Ouxi V8 met een 15 Ah en 48 V batterij, geleverd vanuit China is dus illegaal bevonden. Dat betekent dat het product niet meer op de openbare weg gebruikt mag worden. Je mag het uiteraard wel in je bezit hebben, voor gebruik op eigen terrein. Word je gepakt met de fiets tussen je benen en je voeten op de trappers dan kan de politie straks wellicht direct je fiets in beslag nemen en laten vernietigen. Er rijden ongeveer 50.000 van dit type rond in Nederland, dat betekent gemiddeld 1 op 2 fatbikes (experts schatten) van 100.000 fatbikes in Nederland illegaal is verklaard.

- Advertisement -
Ongelukken

Regelmatig gebeuren er ernstige ongelukken met fatbikes. Uit onderzoek bleek dat vaak hetzelfde type fiets van Ouxi was betrokken. Reden genoeg voor verschillende instanties om de fiets nader te gaan onderzoeken. Recent geleden moest een 15-jarige jongen nog afgevoerd worden met een traumahelikopter na een ongeluk met de Ouxi fatbike.

Onderzoek

De waarschuwing kwam van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zij hebben inmiddels al meer dan 16.500 fietsen in beslag genomen, en naar het type onderzoek verricht. De overheidsinstanties vroegen het uit de handel nemen van het product met ingang van 31 maart 2024, en daar is de EU akkoord mee gegaan.

Uit onderzoek blijkt dat de fietsen geleverd worden met 750 watt motoren. Wanneer ze naar Nederland worden verscheept, wordt er met een sticker op de motor vermeld dat het om een 250 watt variant zou gaan, maar in de praktijk blijken de fietsen gemakkelijk op te voeren. Dat is simpel uit te voeren door een toetsencombinatie en instellingen in het display. Het risico is ‘verwondingen’: “Het voertuig wordt verkocht als een elektrisch ondersteunde fiets (EPAC), maar gaat sneller dan 25 km/u. Dit verhoogt het risico op ongevallen en verwondingen en kan een gevaar vormen voor andere weggebruikers.”

Koop geen kat in de zak

Er zijn nog voldoende winkels of op website als Marktplaats welke de Ouxi V8 onder verschillende namen aanbieden. Wil je toch een fatbike aanschaffen, vraag dan eerst goed na of de fiets oorspronkelijk een Ouxi V8 betreft, winkels en particulieren zullen deze fietsen waarschijnlijk snel willen verkopen.

Wanneer je deze fiets dus aanschaft, is de kans groot dat het een duur ritje wordt, de aankomende maanden. Wanneer en hoe er handhavend wordt opgetreden is op dit moment nog een punt van discussie.

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Politie zoekt 14-jarige jongen met vuurwapen in Rotterdam, inval in woning op de Lodijk

Rotterdam – Dinsdagmiddag 17 september rond 16:00 uur heeft de politie in Rotterdam een grootschalige zoektocht gestart naar...

Binnenvaartschip verliest meerdere containers

Rotterdam, 11 september 2024 – Vanochtend rond 08:45 uur heeft een binnenvaartschip de Willemsbrug geramd, wat leidde tot...

Oud drugslab ontdekt in leegstaande telecomwinkel Katendrechtse Lagedijk Rotterdam

Rotterdam - In een leegstaande Telecom winkel aan de Katendrechtse Lagedijk in Rotterdam is vrijdagmiddag een chemische lucht...

Politievoertuigen vast in modderig weiland Woudweg Vlaardingen

Vlaardingen - In een weiland aan de Woudweg in Vlaardingen zijn vanmiddag rond 15.20 uur twee politievoertuigen vast...