zaterdag, juli 31, 2021
17.2 C
Rotterdam
zaterdag 31 juli 2021

Capels college: “Eerdere vervanging kunstgrasvelden niet meer nodig”

Capelle aan den IJssel – Het Capelse college is van plan om voor de vervanging van kunstgasvelden terug te grijpen naar de oorspronkelijke onderhoudsplanning van 2019, 2020 en 2022. Eerdere vervanging is niet meer noodzakelijk, nu blijkt dat veilig kan worden gevoetbald op rubbergranulaat. Het college vraagt nog eerst de mening van de gemeenteraad, de voetbalclubs en Sportief Capelle, voordat een definitief besluit wordt genomen. 

 

Naar aanleiding van alle onrust die eind 2016 ontstond over het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden besloot de gemeenteraad in december om budget beschikbaar te stellen om de vervanging naar voren te halen. In Capelle gaat het om vier velden bij twee Capelse voetbalclubs; twee bij CVV Zwervers op Sportpark Couwenhoek en twee bij VV Capelle op Sportpark ‘t Slot. Daags na het raadsbesluit verscheen het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat stelde dat de risico’s voor de gezondheid verwaarloosbaar zijn. Ook de GGD onderschreef deze uitkomst.

 

Onrust verdwenen

“Zoals bekend werden wij verrast door de uitkomsten van het RIVM-onderzoek. We hadden niet verwacht dat zo duidelijk zou blijken dat rubbergranulaat veilig is en de gezondheidsrisico’s verwaarloosbaar zijn”, zegt wethouder Jean-Paul Meuldijk. “Vanwege deze nieuwe situatie ben ik eind december in gesprek gegaan met Sportief Capelle en de Capelse voetbalclubs, om aan te geven dat we eerst een pas op de plaats zouden maken om alles goed te overwegen.”

Nu een paar weken verder is in Capelle – net als in de rest van Nederland – de onrust over rubbergranulaat verdwenen. Wethouder Meuldijk: “En inmiddels hebben we ook de uitkomst ontvangen van het onderzoek van de Nederlandse branchevereniging VACO. De drie onderzochte Capelse velden zijn veilig. Voor alle stoffen geldt dat ze ruimschoots onder de norm zitten van de Europese Commissie. Alles bij elkaar maakt dat wij ons als college hardop afvragen of eerdere vervanging nog wel noodzakelijk is? Wij denken van niet. Bovendien, veiligheid gaat boven alles. Het is mooi als we de komende tijd onderzoeksresultaten naar andere opvulsoorten kunnen afwachten. Dan maken we straks onze keuze op basis van de meest actuele informatie.”

 

Nieuwe inzichten

Omdat het college door de nieuwe inzichten wil afwijken van de wens van de gemeenteraad, wordt de raad eerst om haar mening gevraagd. “Om deze reden houden we ook de optie open om toch dit jaar de velden te vervangen. De zomerstop zou dan het meest aangewezen moment zijn, om zo min mogelijk organisatorische problemen te veroorzaken voor de voetbalclubs. Maar nogmaals, deze optie achten wij niet meer noodzakelijk”, aldus wethouder Meuldijk.

 

Capelle beraadt zich op vervanging kunstgrasvelden sportparken Couwenhoek en ‘t Slot

Related Articles

Meerdere aanhoudingen en gewonde na schietpartij Donge Rotterdam

0
Rotterdam - De politie heeft na aanleiding van de schietpartij op de Donge in Rotterdam-Zevenkamp...

Automobilist rijdt snoeihard tegen trampaal Varkenoordseviaduct Rotterdam

0
Rotterdam - Een automobilist is zaterdagmorgen rond 08.50 uur gewond geraakt nadat hij met zijn...

Man (82) overleden na aanrijding met tram Monseigneur van Steelaan Den Haag

0
Den Haag - Bij een aanrijding met en tram op de Monseigneur van Steelaan is...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Zwaar eenzijdig ongeval bij het Varkenoordseviaduct

Zwaar eenzijdig ongeval bij het Varkenoordseviaduct [...]

Scooterrijder flink gewond na val op de Terbregseweg

Scooterrijder flink gewond na val op de Terbregseweg [...]

Schietpartij op de Donge; gewonde op de vlucht

Schietpartij op de Donge; gewonde op de vlucht [...]

Rotterdam herdenkt deportatie joden bij Loods 24

Rotterdam herdenkt deportatie joden bij Loods 24 [...]

Duncan Laurence bestormt Amerikaanse hitlijsten

Duncan Laurence bestormt Amerikaanse hitlijsten [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,007VolgersVolg