woensdag, december 8, 2021
6.2 C
Rotterdam
woensdag 8 december 2021

Actiedag geldtransactiekantoren in Rotterdam-Zuid (Video)

- advertentie -

 

Rotterdam – Een geldtransactiekantoor waar vals geld wordt aangetroffen, een andere waar je illegaal kunt gokken: de controle van 18 zogenoemde MTO’s, money transfer operators, oftewel geldtransactie-kantoren op de Beijerlandselaan en de Dordtselaan in Rotterdam bleek niet voor niets. De politie werkte vandaag met het openbaar ministerie, de gemeente, Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC), Belastingdienst, Douane, Kamer van Koophandel, de Arbeidsinspectie, Veiligheidshuis, De Nederlandse Bank en het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid.

Fout geld
Met deze actiedag wordt de leefbaarheid in Rotterdam-Zuid vergroot. Grote woorden wellicht, maar geld is een drijfveer van vele vormen van criminaliteit. Criminelen maken vaak gebruik van MTO’s om hun foute geld wit te wassen. In 2009 waren er nog geen 50 in Nederland, nu zijn dat er meer dan 1500. Rotterdam-Zuid telt er naar schatting 60.

Verdachte transacties
Meldplichtige instellingen, zoals juweliers, banken, autohandelaren of geldtransactiekantoren zijn verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Bijvoorbeeld als iemand een auto koopt met allemaal biljetten van 500 euro. Deze ongebruikelijke transacties worden opgeslagen en geanalyseerd door de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) en zij kunnen de transactie verdacht verklaren.

In de periode van januari 2014 tot juni 2017 vonden in Rotterdam-Zuid dagelijks verdachte transacties plaats met een gemiddeld bedrag van 52.725,99 euro. Dit terwijl het gemiddelde jaarinkomen per huishouden in dit gebied rond de 17.000 euro ligt. Veel van de verdachte transacties gaan via die MTO’s.

Resultaten
De integrale actie startte om 11.00 uur met het doorzoeken op last van de officier van justitie van twee MTO’s aan de Dordtselaan op verdenking van witwassen. Martijn Scherpenisse, operationeel commandant politie Rotterdam: “De controle bleek hard nodig. Na zes panden werd onder meer een ingericht illegaal gokpand aangetroffen. Hier zijn 10 gokzuilen in beslag genomen. In een ander pand werden vele biljetten van 500 euro aangetroffen, één van de aanwijzingen voor witwassen. Een derde MTO verkocht illegaal alcohol, ondanks een eerdere bestuurlijke waarschuwing. Ook 2 identiteitsbewijzen waarvan de eigenaren niet aanwezig waren zijn in beslag genomen. Deze bewijzen kunnen gebruikt worden voor fout geld transacties. In de loop van de middag bleek in een ander MTO eveneens illegaal te worden gegokt. Ook hier is op last van het openbaar ministerie het pand verder doorzocht. Naast het foute geld zijn in één van de MTO’s twee potten met poeder aangetroffen, vermoedelijk versnijdingsmiddel. De onderzoeken lopen nog door’.

Toezicht
Sinds 2009 is de wetgeving veranderd waardoor het eenvoudiger geworden is om een geldwisselkantoor te starten. Het is daarmee wel lastiger geworden om toezicht te houden op deze branche, omdat het toezicht thuis hoort in het land waar de vergunning is aangevraagd. In praktijk betekent dit nauwelijks toezicht, omdat in Nederland steeds meer buitenlandse providers actief zijn. De Nederlandse Bank onderkent deze problematiek en zoekt met de politie en het OM naar mogelijkheden het toezicht te verscherpen.

Ondermijning
Ondermijning treedt op waar boven- en onderwereld verstrikt raken. We maken de veelal onzichtbare ondermijning zichtbaar en pakken deze aan. Dat doen we als overheid samen door informatie te delen en te reageren op zaken die niet kunnen kloppen: winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en straten vol MTO’s waar criminelen hun foute geld zouden kunnen witwassen. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit.

 

Grote actie geldwisselkantoren Rotterdam

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,114VolgersVolg
- advertentie -