donderdag, november 26, 2020

11% meer groen gas geproduceerd in 2018

De groengasproductie in 2018 was ruim voldoende om 70.000 huishoudens een heel jaar lang van duurzame energie te voorzien. De productie bedroeg ruim 109 miljoen kuub, wat een stijging van 1% ten opzichte van 2017 betekent. Ofschoon het een stap in de goede richting is, is het nog ver verwijderd van de 2 miljard kuub groen gas dat het Klimaatakkoord beoogt.

Groen gas: het duurzame alternatief voor aardgas
Groen gas wordt gefabriceerd uit biogas. Door het biogas te zuiveren en op te waarderen, heeft het zo ontstane groen gas dezelfde eigenschappen en kwaliteit als het huidige aardgas. Het wordt zonder problemen in het bestaande aardgasnet ingevoerd en gemengd met het aardgas. De huishoudens hoeven geen dure investeringen te doen om de apparaten aan te passen of te vervangen. Zoals het geval is bij gasloos wonen.

Mest van de boerderijen is een belangrijke bron voor de productie van biogas, maar er zijn meer bronnen. Het gras in de bermen langs de Nederlandse wegen kan 140 kuub biogas per 1.000 kilo opleveren. In totaal is in Nederland jaarlijks 1 miljoen ton bermgras beschikbaar. Hieruit kan ongeveer 87 miljoen kuub groen gas worden verkregen, wat genoeg is voor 55.000 huishoudens.

Rijden op groen gas
Rijden op groen gas (CNG) is zeer aantrekkelijk: 50% goedkoper dan benzine en 20% goedkoper dan benzine. Een auto die op groen gas rijdt, stoot minimaal 75% minder CO2 uit dan een auto op diesel of benzine. Sommige provincies en gemeenten geven subsidie op de aanschaf van CNG auto’s. Bevoorrading van de tankstations gaat gewoon via het bestaande aardgasnet. In Nederland zijn er reeds meer dan 140 tankstations voor groen gas en in Europa meer dan 3.000.

Door het biogas niet op te waarderen tot groen gas, maar af te koelen tot -163 graden Celsius, wordt het omgezet in bio-LNG (Liquid Natural Gas). Vloeibare LNG heeft per volume-eenheid drie keer meer energieinhoud dan groen gas. Hiermee is het geschikt als brandstof voor zwaar materieel. In Nederland rijden al meer dan 400 trucks op LNG.

Groen gas regionaal en nationaal
Zowel regionaal als op nationaal niveau kan groen gas worden geleverd en wordt het al geleverd. Zo kan het zijn dat jouw groene gas afkomstig is van een boerderij bij jou in de buurt.

Het aandeel groene energie in het totale Nederlandse energieverbruik is in 2018 met 10% gestegen. Steeds meer huishoudens zijn bereid iets meer te betalen voor de levering van groene energie. Je kunt tegenwoordig op internet makkelijk groene leveranciers vinden door bij het energie vergelijken te filteren op groene contracten. Als je wilt overstappen, kun je dat direct regelen.

Ook in de klimaatdoelstellingen van het kabinet neemt groen gas een belangrijke plek in. Men beoogt in 2020 5% van de Nederlandse gasvoorziening te dekken met groen gas. Dit zou maar liefst een realisatie van 20% van de klimaatdoelstelling betekenen. Dat er iets moet veranderen, vinden steeds meer mensen. En ook jonge mensen, bleek uit de demonstraties van begin februari.

Related Articles

Celstraffen en werkstraffen voor relschoppers tijdens VirusWaanzin-demonstratie van 21 juni

Den Haag - Woensdag 25 november vond de rechtszaak plaats tegen zes relschoppers die een demonstratie van VirusWaanzin in Den Haag lieten escaleren door...

Politie zoekt getuigen na overval op tankstation in Dordrecht

Dordrecht - Woensdagavond 25 november heeft er een overval plaatsgevonden op een tankstation aan de Karel Doormanweg. De dader is ontkomen en de politie...

Gebouwen in Nederland kleuren oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

Landelijk - Overheidsgebouwen en andere openbare plekken door heel Nederland, maar ook op andere plekken in de wereld, kleuren vanaf vandaag oranje. Dit gebeurt...

Laatste Nieuws

Celstraffen en werkstraffen voor relschoppers tijdens VirusWaanzin-demonstratie van 21 juni

Den Haag - Woensdag 25 november vond de rechtszaak plaats tegen zes relschoppers die een demonstratie van VirusWaanzin in Den Haag lieten escaleren door...

Politie zoekt getuigen na overval op tankstation in Dordrecht

Dordrecht - Woensdagavond 25 november heeft er een overval plaatsgevonden op een tankstation aan de Karel Doormanweg. De dader is ontkomen en de politie...

Gebouwen in Nederland kleuren oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

Landelijk - Overheidsgebouwen en andere openbare plekken door heel Nederland, maar ook op andere plekken in de wereld, kleuren vanaf vandaag oranje. Dit gebeurt...

Grote uitslaande brand aan st. Helenabaai in Capelle aan den IJssel (video)

Capelle aan den IJssel - In een seniorencomplex aan de st Helenabaai in Capelle aan den IJssel is woensdagavond een forse brand uitgebroken. De...

Fietser gewond na aanrijding met RET Bus Paltrokmolen Ridderkerk

Ridderkerk - Een fietser op leeftijd is woensdagmorgen omstreeks half acht gewond geraakt na een aanrijding met een RET bus op de Paltrokmolen in...

Stay Connected

9,094FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg