11% meer groen gas geproduceerd in 2018

Date:

Deel bericht:

De groengasproductie in 2018 was ruim voldoende om 70.000 huishoudens een heel jaar lang van duurzame energie te voorzien. De productie bedroeg ruim 109 miljoen kuub, wat een stijging van 1% ten opzichte van 2017 betekent. Ofschoon het een stap in de goede richting is, is het nog ver verwijderd van de 2 miljard kuub groen gas dat het Klimaatakkoord beoogt.

Groen gas: het duurzame alternatief voor aardgas
Groen gas wordt gefabriceerd uit biogas. Door het biogas te zuiveren en op te waarderen, heeft het zo ontstane groen gas dezelfde eigenschappen en kwaliteit als het huidige aardgas. Het wordt zonder problemen in het bestaande aardgasnet ingevoerd en gemengd met het aardgas. De huishoudens hoeven geen dure investeringen te doen om de apparaten aan te passen of te vervangen. Zoals het geval is bij gasloos wonen.

- Advertisement -

Mest van de boerderijen is een belangrijke bron voor de productie van biogas, maar er zijn meer bronnen. Het gras in de bermen langs de Nederlandse wegen kan 140 kuub biogas per 1.000 kilo opleveren. In totaal is in Nederland jaarlijks 1 miljoen ton bermgras beschikbaar. Hieruit kan ongeveer 87 miljoen kuub groen gas worden verkregen, wat genoeg is voor 55.000 huishoudens.

Rijden op groen gas
Rijden op groen gas (CNG) is zeer aantrekkelijk: 50% goedkoper dan benzine en 20% goedkoper dan benzine. Een auto die op groen gas rijdt, stoot minimaal 75% minder CO2 uit dan een auto op diesel of benzine. Sommige provincies en gemeenten geven subsidie op de aanschaf van CNG auto’s. Bevoorrading van de tankstations gaat gewoon via het bestaande aardgasnet. In Nederland zijn er reeds meer dan 140 tankstations voor groen gas en in Europa meer dan 3.000.

Door het biogas niet op te waarderen tot groen gas, maar af te koelen tot -163 graden Celsius, wordt het omgezet in bio-LNG (Liquid Natural Gas). Vloeibare LNG heeft per volume-eenheid drie keer meer energieinhoud dan groen gas. Hiermee is het geschikt als brandstof voor zwaar materieel. In Nederland rijden al meer dan 400 trucks op LNG.

Groen gas regionaal en nationaal
Zowel regionaal als op nationaal niveau kan groen gas worden geleverd en wordt het al geleverd. Zo kan het zijn dat jouw groene gas afkomstig is van een boerderij bij jou in de buurt.

Het aandeel groene energie in het totale Nederlandse energieverbruik is in 2018 met 10% gestegen. Steeds meer huishoudens zijn bereid iets meer te betalen voor de levering van groene energie. Je kunt tegenwoordig op internet makkelijk groene leveranciers vinden door bij het energie vergelijken te filteren op groene contracten. Als je wilt overstappen, kun je dat direct regelen.

Ook in de klimaatdoelstellingen van het kabinet neemt groen gas een belangrijke plek in. Men beoogt in 2020 5% van de Nederlandse gasvoorziening te dekken met groen gas. Dit zou maar liefst een realisatie van 20% van de klimaatdoelstelling betekenen. Dat er iets moet veranderen, vinden steeds meer mensen. En ook jonge mensen, bleek uit de demonstraties van begin februari.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...