donderdag, januari 21, 2021

Medewerkers Goudse Sligro vrijgesproken na overlijden winkeldief

Twee medewerkers van een Sligro in Gouda worden niet vervolgd voor het overlijden van een winkeldief. Het personeel moest hem in afwachting van de politie in bedwang houden, waarna zijn ademhaling stopte. Het Openbaar Ministerie (OM) verklaart dat het handelen van het personeel was geoorloofd en heeft de zaken geseponeerd.

De winkeldief werd op 11 augustus 2017 gesnapt in de groothandel in Gouda. Hij zei aanvankelijk dat hij alsnog wilde betalen, maar zette het toch op een lopen. Om te ontkomen beukte hij tot vier keer met een aanloop tegen de glazen schuifdeur. Toen die ontzet was, ging hij door de ruit naar buiten. Daar werd hij door personeel tegen de grond gewerkt.

Het personeel bleef op hem zitten tot de politie erbij kwam. Die merkte dat hij niet meer ademde. De winkeldief werd in coma het ziekenhuis binnen gebracht. Na drie dagen werd hij naar Polen vervoerd omdat familie hem daar wilde verzorgen. Tijdens de reis overleed hij.

Tijdsverloop
Omdat de man is overleden onderweg naar Polen, is de sectie daar verricht. De resultaten daarvan heeft het Openbaar Ministerie na herhaald aandringen pas eind 2018 mogen ontvangen om te laten vertalen en beoordelen. “Het is spijtig dat daarmee ook het personeel van de winkel en de nabestaanden lang op een beslissing hebben moeten wachten. Dit zal voor hen een lange periode van onzekerheid zijn geweest.” aldus het OM.

Verzet
Burgers mogen iemand aanhouden en daarbij afhankelijk van de omstandigheden gepast geweld gebruiken om iemand te kunnen overdragen aan de politie. Het ging hier om een sterke jongeman die al grof fysiek geweld had gebruikt tegen de deur, zich op de grond bleef verzetten, niet voor rede vatbaar was en mogelijk een gevaar vormde voor anderen. De door de medewerkers gebruikte krachtsinspanning was nodig om hem onder controle te houden.

Op camerabeelden is te zien dat de winkeldief zich de laatste minuut voordat de politie het overneemt niet meer beweegt. Volgens het OM mag van het personeel niet worden verwacht dat zij dit onmiddellijk hadden opgemerkt. Zij zijn geen ervaringsdeskundigen.

Resultaten van de sectie
Bij de sectie zijn kleine letsels aangetroffen die kunnen zijn ontstaan tijdens het in bedwang houden, maar mogelijk ook tijdens het medisch handelen daarna. Er blijkt in elk geval niet dat rond de kin en nek grote kracht is gebruikt. Mede daarom vindt het Openbaar Ministerie het optreden van het personeel proportioneel en dus toegestaan.

Al met al is er volgens het OM geen wettig en overtuigend bewijs dat de medewerkers van de groothandel schuld hebben aan het overlijden van de winkeldief. Het zal de zaken daarom seponeren.

Related Articles

Stroomuitval in jeugdgevangenis De Hartelborgt Spijkenisse

0
Spijkenisse - In jeugdgevangenis de Hartelborgt aan dr Borgtweg in Spijkenisse is woensdagavond de stroom...

Samenvatting Persconferentie woensdag 20 januari : voornemen voor avondklok, en beperking bezoekers thuis

0
Zojuist hebben Premier Rutte en minister De Jonge in een persconferentie nieuwe extra coronamaatregelen bekend...

Ontsnapte gevangene zit weer achter slot en grendel Rotterdam-Kralingen

0
Rotterdam - De politie heeft dinsdag de 21-jarige gevangene welke vrijdag was gevlucht tijdens begeleid...

Laatste Nieuws

Stay Connected

9,205FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg