Medewerkers Goudse Sligro vrijgesproken na overlijden winkeldief

Date:

Deel bericht:

Twee medewerkers van een Sligro in Gouda worden niet vervolgd voor het overlijden van een winkeldief. Het personeel moest hem in afwachting van de politie in bedwang houden, waarna zijn ademhaling stopte. Het Openbaar Ministerie (OM) verklaart dat het handelen van het personeel was geoorloofd en heeft de zaken geseponeerd.

De winkeldief werd op 11 augustus 2017 gesnapt in de groothandel in Gouda. Hij zei aanvankelijk dat hij alsnog wilde betalen, maar zette het toch op een lopen. Om te ontkomen beukte hij tot vier keer met een aanloop tegen de glazen schuifdeur. Toen die ontzet was, ging hij door de ruit naar buiten. Daar werd hij door personeel tegen de grond gewerkt.

- Advertisement -

Het personeel bleef op hem zitten tot de politie erbij kwam. Die merkte dat hij niet meer ademde. De winkeldief werd in coma het ziekenhuis binnen gebracht. Na drie dagen werd hij naar Polen vervoerd omdat familie hem daar wilde verzorgen. Tijdens de reis overleed hij.

Tijdsverloop
Omdat de man is overleden onderweg naar Polen, is de sectie daar verricht. De resultaten daarvan heeft het Openbaar Ministerie na herhaald aandringen pas eind 2018 mogen ontvangen om te laten vertalen en beoordelen. “Het is spijtig dat daarmee ook het personeel van de winkel en de nabestaanden lang op een beslissing hebben moeten wachten. Dit zal voor hen een lange periode van onzekerheid zijn geweest.” aldus het OM.

Verzet
Burgers mogen iemand aanhouden en daarbij afhankelijk van de omstandigheden gepast geweld gebruiken om iemand te kunnen overdragen aan de politie. Het ging hier om een sterke jongeman die al grof fysiek geweld had gebruikt tegen de deur, zich op de grond bleef verzetten, niet voor rede vatbaar was en mogelijk een gevaar vormde voor anderen. De door de medewerkers gebruikte krachtsinspanning was nodig om hem onder controle te houden.

Op camerabeelden is te zien dat de winkeldief zich de laatste minuut voordat de politie het overneemt niet meer beweegt. Volgens het OM mag van het personeel niet worden verwacht dat zij dit onmiddellijk hadden opgemerkt. Zij zijn geen ervaringsdeskundigen.

Resultaten van de sectie
Bij de sectie zijn kleine letsels aangetroffen die kunnen zijn ontstaan tijdens het in bedwang houden, maar mogelijk ook tijdens het medisch handelen daarna. Er blijkt in elk geval niet dat rond de kin en nek grote kracht is gebruikt. Mede daarom vindt het Openbaar Ministerie het optreden van het personeel proportioneel en dus toegestaan.

Al met al is er volgens het OM geen wettig en overtuigend bewijs dat de medewerkers van de groothandel schuld hebben aan het overlijden van de winkeldief. Het zal de zaken daarom seponeren.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Meerdere gewonden na eenzijdige aanrijding Vasteland Rotterdam

Rotterdam - Op het Vasteland in Rotterdam zijn zaterdagavond rond 21.06 uur meerdere inzittenden van een personenauto gewond...

Grote waterlekkage zet straten blank Mathernesserdijk Rotterdam

Rotterdam - Op de Mathenesserdijk in Rotterdam is zaterdagmiddag een enorme wateroverlast ontstaan. Door nog onbekende oorzaak stroom...

Politie overmeesterd man met onbegrepen gedrag Croonenburgh Oud-Beijerland

Oud-Beijerland - Vrijdagavond 21 juni rond 21.41 uur zijn de hulpdiensten gealarmeerd voor een mogelijk persoon met onbegrepen...

Sishalounge doelwit van nachtelijke explosieSchiedamseweg Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van donderdag op vrijdag heeft er rond 04:50 een explosie plaatsgevonden bij een...