zondag, november 28, 2021
1.9 C
Rotterdam
zondag 28 november 2021

Beveiliger krijgt vier jaar gevangenisstraf voor fatale mishandeling

- advertentie -

Rotterdam – De Rotterdamse rechtbank heeft de 39-jarige Rotterdammer veroordeelt tot vier jaar celstraf, na een zware mishandeling die hij pleegde toen hij werkte als beveiliger. Hierdoor kwam de 32-jarige Jip Burg te overlijden.


Lees ook: Vier jaar cel geëist tegen Rotterdamse beveiliger na dood Jip Jurg


Het voorval gebeurde tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam op 27 januari 2018. Hier werkte de veroordeelde man als beveiliger. Het 32-jarige slachtoffer was hier een bezoeker. De aanleiding voor de zware mishandeling was het niet willen terugbrengen van een glas bier. Op 28 januari 2018 is het slachtoffer thuis dood aangetroffen in de badkamer.

De verdachte stond ook terecht voor een mishandeling in 2016 van een bezoeker van de Oasebar in Rotterdam waar de verdachte als beveiliger werkte. In die zaak wordt hij veroordeeld voor mishandeling.

Fatale schop
De rechtbank acht bewezen dat de verdachte het slachtoffer in de buik heeft geschopt of gestampt, terwijl hij op zijn rug op de grond lag. De rechtbank komt daartoe op basis van de camerabeelden, verklaringen van getuigen en een tapgesprek.

Op grond van de verklaringen van de patholoog-anatoom en twee onafhankelijke deskundigen acht de rechtbank ook bewezen dat de dood van het slachtoffer het gevolg is van het letsel dat hij door de schop of stamp in de buik heeft opgelopen.

De rechtbank acht het hoogst onwaarschijnlijk dat er een andere oorzaak is geweest voor het letsel.

​Leed en verdriet
De verdachte heeft de dood veroorzaakt van een jonge man die midden in het leven stond. Hij heeft daarmee onnoemelijk veel leed en verdriet bij diens nabestaanden teweeggebracht.

Uit de slachtofferverklaringen van de zus, stiefmoeder en biologische dochter van het slachtoffer komt naar voren hoezeer het slachtoffer gemist wordt en gemist zal blijven. Ook zijn omstanders ongewild geconfronteerd met deze tragische gebeurtenis. Een dergelijk ernstig feit brengt gevoelens van onrust in de samenleving teweeg.

​Beheersing
De rechtbank weegt nadrukkelijk mee dat de verdachte werkte als beveiliger bij het filmfestival. Het is de taak van beveiligers de orde te handhaven en te waken over de veiligheid van de bezoekers.

De verdachte had weliswaar een vuistslag gekregen van het slachtoffer, maar toen de verdachte het slachtoffer in de buik schopte of stampte lag deze op zijn rug op de grond en vormde hij geen enkele bedreiging. Juist van een beveiliger mag worden verwacht dat hij zich kan beheersen. De rechtbank heeft bij het bepalen van de strafmaat ook gekeken naar de geringe aanleiding van het voorval.

De vordering van de nabestaanden van het slachtoffer voor de kosten van de uitvaart wordt toegewezen. Daarbij wordt de wettelijke rente en de schadevergoedingsmaatregel opgelegd. Het verzoek tot opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenis wordt afgewezen.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,111VolgersVolg
- advertentie -