Rotterdamse rechtbank houdt NOS-journalist gegijzeld

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – NOS-verslaggever Robert Bas is op bevel van de rechter-commissaris in gijzeling genomen, omdat hij weigerde inhoudelijke antwoorden te geven in een lopende strafzaak na de vergismoord op GGZ-directeur Rob Zweekhorst. Dit heeft de NOS bekend gemaakt.

Verslaggever Bas is geen verdachte in de zaak. Hij is opgeroepen als verdachte, naar aanleiding van afgetapte telefoongesprekken tussen hem en zijn bron. Ook de bron is geen verdachte in de zaak.

- Advertisement -

Bas weigert inhoudelijk in te gaan op de vragen, omdat anders de identiteit en de aard van de gesprekken met zijn bron bekend worden. Hijzelf en de bron zouden volgens hem daardoor in gevaar lopen. Hij beroept zich daarom op het verschoningsrecht, wat wettelijk de bronbescherming van journalisten vastlegt.

Strafzaak
De zaak waarom het gaat, betreft de vergismoord op GGZ-directeur Rob Zweekhorst. Op nieuwjaarsnacht 2014 werd de toen 44-jarige Zweekhorst van dichtbij doodgeschoten toen hij zijn hondje uitliet. Later blijkt dat de dader niet de directeur had willen omleggen, maar een crimineel die bekend staat om vermogenscriminaliteit.

Vijf jaar na de moord werd een 52-jarige Schiedammer aangehouden in zijn woonplaats. Hij wordt verdacht van de moord op Zweekhorst.

Gijzeling
De rechter-commissaris gaat niet mee in het verschoningsrecht wat de verslaggever aanhaalt. Om alsnog een verklaring af te dwingen, heeft de rechtbank hem in gijzeling genomen. Bas blijft in ieder geval tot maandag vastzitten, waarna dit besluit opnieuw wordt geëvalueerd.

De advocaat van Robert Bas heeft laten weten dat de verslaggever bij zijn punt blijft. Hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS ondersteunt hem daarin en noemt het besluit van de rechtbank een ‘rechtstreekse aanval op de persvrijheid’.


Lees op de website van de NOS het volledige verhaal.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Mannen houden personeel onder schot tijdens overval Aelbrechtskade Rotterdam

Rotterdam - De politie is op zoek naar getuigen van een overval op een restaurant aan de Aelbrechtskade...

Vuurwapens en messen van straat na actie preventief fouilleren in Rotterdam-Charlois

Rotterdam - Bij een zogeheten preventief fouilleeractie in Rotterdam Charlois heeft de politie op vrijdag 19 april twee...

Woning vol rook door schoorsteenbrand Dilledonk-Zuid Spijkenisse

Spijkenisse - Donderdagavond 25 april is er brand uitgebroken in een schoorsteen van een woning aan de Dilledonk-Zuid...

Grote brand in leegstaand kantoorpand Oosthavenkade Vlaardingen

Vlaardingen - In een groot kantoorpand aan de Oosthavenkade in Vlaardingen is donderdagmorgen rond 07.00 uur een grote...