Gijzeling NOS-verslaggever teniet gedaan

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Vrijdag 25 oktober hebben drie rechters van de Rotterdamse rechtbank de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas teniet gedaan.

De verslaggever werd donderdag 24 oktober in gijzeling genomen in de hoop dat hij een verklaring zou afleggen over afgetapte telefoongesprekken tussen hem en een bron. Hierbij beriep de journalist zich op het verschoningsrecht, wat een journalistiek wettelijk beschermd zijn bron te beschermen.

- Advertisement -

Bas werd opgeroepen naar de rechtbank naar aanleiding van de lopende rechtszaak omtrent de vergismoord van GGZ-directeur Rob Zweekhorst. Hij werd in 2014 doodgeschoten in Berkel en Rodenrijs, toen hij zijn hond uitliet. Later bleek dat de dader eigenlijk iemand anders als doelwit had.

Justitie tapte in de zaak een persoon af die informatie deelde met Robert Bas voor journalistieke redenen. Vanwege deze afgetapte gesprekken werd de verslaggever opgeroepen om inhoudelijk in te gaan op deze gesprekken, maar dit weigerde hij. Volgens hem zouden zowel hij als zijn bron dan in gevaar komen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rijksweg A15 bij Barendrecht deels afgesloten na ongeval

Barendrecht - Maandag 18 maart is de hoofdbaan van de Rijksweg A15 in één rijrichting rond het middaguur...

Voordeur portiek beschadigd na explosie op Generaal Van der Heijdenstraat in Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van zondag op maandag 18 maart heeft er een explosie plaatsgevonden bij een...

Brandweer blust kleine brand in meterkast Digna Johannaweg Hoogvliet

Digna Johannaweg, Hoogvliet Rotterdam - Zondagmiddag 17 maart rond 17.41 uur is er brand uitgebroken in een woning....

Dode na steekpartij in woning Brautigamstraat Rotterdam

Rotterdam - Bij een steekpartij in een woning aan de Brautigamstraat in Rotterdam-Feijenoord is zaterdagmorgen een man om...