Gijzeling NOS-verslaggever teniet gedaan

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Vrijdag 25 oktober hebben drie rechters van de Rotterdamse rechtbank de gijzeling van NOS-verslaggever Robert Bas teniet gedaan.

De verslaggever werd donderdag 24 oktober in gijzeling genomen in de hoop dat hij een verklaring zou afleggen over afgetapte telefoongesprekken tussen hem en een bron. Hierbij beriep de journalist zich op het verschoningsrecht, wat een journalistiek wettelijk beschermd zijn bron te beschermen.

- Advertisement -

Bas werd opgeroepen naar de rechtbank naar aanleiding van de lopende rechtszaak omtrent de vergismoord van GGZ-directeur Rob Zweekhorst. Hij werd in 2014 doodgeschoten in Berkel en Rodenrijs, toen hij zijn hond uitliet. Later bleek dat de dader eigenlijk iemand anders als doelwit had.

Justitie tapte in de zaak een persoon af die informatie deelde met Robert Bas voor journalistieke redenen. Vanwege deze afgetapte gesprekken werd de verslaggever opgeroepen om inhoudelijk in te gaan op deze gesprekken, maar dit weigerde hij. Volgens hem zouden zowel hij als zijn bron dan in gevaar komen.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rotterdammer en Schiedammer vast voor babbeltrucs in regio Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft twee verdachten aangehouden die ervan worden verdacht meerdere diefstallen te hebben gepleegd door...

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Opnieuw explosie in woning Nieuwe Crooswijkseweg Rotterdam

Rotterdam - Bij een woning aan de Nieuwe Crooswijkseweg in Rotterdam-Crooswijk is afgelopen nacht geprobeerd om een explosief...

Explosie bij woning Averdijk Rotterdam IJsselmonde mogelijk vergissing

In Rotterdam IJsselmonde, aan de Averdijk, heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag een explosie voorgedaan,...