woensdag, januari 26, 2022
3.7 C
Rotterdam
woensdag 26 januari 2022

Duizend bouwmachines verwacht op Malieveld; drukke ochtendspits verwacht

- advertentie -

Den Haag – Woensdag 30 oktober zal wederom het Malieveld afgeladen staan met tal van voertuigen. 1 en 16 oktober zorgden de boeren voor een massaal protest. Ditmaal gaat de bouwbranche demonstreren.

Het officiële programma start om 10.00 uur. Vanaf 06.00 uur worden de meeste actievoerders verwacht aan te komen. In de avond van dinsdag 29 oktober zijn de eerste bouwmachines al aangekomen.

Volgens de organisatoren van Grond in Verzet worden zo’n duizend bouwvoertuigen verwacht. Ze roepen demonstranten niet op om met eigen voertuigen te komen, maar het is de vraag of iedereen hier gehoor aan gaat geven. De ANWB waarschuwt weggebruikers in ieder geval rekening te houden met een drukkere en langere ochtendspits.

Artikel loopt door onder foto

Stikstof en PFAS
De demonstratie is naar aanleiding van de maatregelen rond de stikstofuitstoot en PFAS. Hierdoor is de bouwsector ernstig onder druk komen te staan en zijn veel bouwprojecten stil komen te liggen. Dit aantal zal volgens de organisatie komende tijd alleen maar stijgen.

Afgelopen juli zijn er nieuwe regels ingesteld rondom de PFAS. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die in industriële processen worden gebruikt. Het blijkt nu dat veel van deze stoffen in de natuur zijn gekomen. Omdat nog onderzocht moet worden wat het effect hiervan is, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) strenge regels ingevoerd over de omgang met grond waarin PFAS aanwezig is.

De regels rondom PFAS en de aangescherpte regels rondom de stikstofuitstoot hebben als resultaat dat er weinig tot geen nieuwe bouwvergunningen worden verstrekt. Dit zorgt ervoor dat bouwprojecten gedeeltelijk of compleet stil komen te liggen, totdat er meer duidelijkheid komt over de PFAS en er nieuwe regels tot stand komen.

Noodplan Kabinet
De NOS kwam vandaag met gelekte informatie naar buiten dat het kabinet werkt aan een ‘noodplan’ voor de bouw. Als er binnen afzienbare tijd geen oplossing komt van de politiek, zou een noodplan in werking moeten treden, waardoor bouwprojecten alsnog door kunnen gaan.

- Advertisement -
spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,124VolgersVolg
- advertentie -