zaterdag, november 27, 2021
2.9 C
Rotterdam
zaterdag 27 november 2021

23-jarige ‘zorgverlener’ 20 jaar cel in voor insulinemoorden

- advertentie -

Rotterdam / Ridderkerk / Puttershoek – De rechtbank Rotterdam heeft vandaag een 23-jarige man veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het toedienen van insuline aan elf bejaarde slachtoffers met in sommige gevallen de dood tot gevolg.

De rechtbank veroordeelt de man voor vier moorden, zeven pogingen tot moord en één keer voor poging tot doodslag. Ten opzichte van één slachtoffer heeft hij zich volgens de rechtbank eerst schuldig gemaakt aan een poging tot moord en twee weken later alsnog aan een voltooide moord.

Het gaat in totaal dus om elf slachtoffers. Hiermee heeft hij zich tevens schuldig gemaakt aan het in hulpeloze toestand brengen en laten van hulpbehoevenden, met alle gevolgen van dien. Daarnaast heeft de rechtbank het witwassen van medische documenten, het vervalsen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en drie maal diefstal bewezen verklaard.

Gebeurtenissen
De veroordeelde was werkzaam als verpleger in verschillende zorginstellingen in Rotterdam, Puttershoek en Ridderkerk. Zijn slachtoffers waren zijn patiënten. De slachtoffers waren allen dement, (hoog)bejaard en afhankelijk van de zorg van anderen, waaronder die van de verdachte.

De man spoot de slachtoffers – soms meerdere keren – bewust insuline in die ze niet nodig hadden of die veel te hoog gedoseerd was. Iedere keer deed hij dit zonder dat een arts daarvoor opdracht had gegeven, zonder medische noodzaak en zonder hiervan melding te maken in het medisch dossier.

Vertrouwen in zorg beschaamd
De gebeurtenissen veroorzaakten verdriet, boosheid en onrust, bij familie en vrienden van de slachtoffers, bij collega’s in de zorg, maar ook in de samenleving.  De rechtbank geeft aan dat mensen erop moeten kunnen vertrouwen dat zorg veilig is. De verdachte heeft dat vertrouwen op grove wijze beschaamd.

Straf en maatregelen
Volgens de rechtbank hoort bij dergelijke feiten een levenslange gevangenisstraf. Die straf wordt echter niet opgelegd, vanwege de psychische afwijkingen die gedragsdeskundigen constateerden.

Deze afwijkingen hebben grote invloed gehad op het handelen van de man. De rechtbank acht de man voor alle levensdelicten sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Omdat hij deels wel toerekeningsvatbaar is en gelet op de ernst en hoeveelheid van de strafbare feiten is een gevangenisstraf van 20 jaar opgelegd.

Langdurige en intensieve behandeling
Voor de psychische stoornissen van de man is volgens de rechtbank een langdurige en intensieve behandeling nodig. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank dan ook TBS met dwangverpleging op. Daarnaast legt de rechtbank een beroepsverbod voor de duur van 25 jaar op. Met de uitspraak volgt de rechter de eis van het Openbaar Ministerie.

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,110VolgersVolg
- advertentie -