Twintig jaar celstraf en TBS geëist voor verdachte van insulinemoorden in zorginstellingen

Date:

Share post:

- Advertisement -

Rotterdam / Ridderkerk / Puttershoek – Vrijdag 22 november is er twintig jaar celstraf, TBS en een beroepsverbod geëist tegen de man die er van wordt verdacht vier ouderen om het leven te hebben gebracht tijdens zijn werk als verzorger.

“Het lijkt een filmscenario, maar helaas is het de schokkende werkelijkheid”, zo stelt het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM is de 23-jarige verantwoordelijk voor de dood van vier ouderen en zou hij hebben geprobeerd om nog eens zeven ouderen om het leven te brengen.

Insuline
De verdachte werkte in verschillende verzorgingshuizen in Rotterdam, Ridderkerk en Puttershoek. Het onderzoek kwam op gang in november 2017, nadat er in het verzorgingshuis in Puttershoek een vrouw onwel was geworden.

De vrouw had insuline gekregen, terwijl daar geen medische noodzaak voor was. De instelling waar de vrouw woonde deed aangifte, ook van het vermoeden dat er al eerder een vrouw was overleden als gevolg van de onjuiste toediening van insuline.

Ook werd verdachte in verband gebracht met een incident van een vrouw die in een instelling in Rotterdam onwel was geworden, maar het ternauwernood heeft overleefd.

Meer meldingen
Nadat de Rotterdammer was aangehouden werden nog eens twaalf meldingen gedaan, door andere zorginstellingen waar de verdachte werkzaam is geweest.

In totaal betrof het vijftien incidenten binnen vier verschillende zorginstellingen, waar nader strafrechtelijk onderzoek naar is gedaan. Van de vijftien meldingen staan er nu uiteindelijk elf insulinezaken op de tenlastelegging.

Onderzoek
De elf zaken speelden zich kort na elkaar af, in de periode van juni 2016 tot en met november 2017. In alle gevallen is er volgens het OM sprake geweest van het feit dat verdachte kwetsbare slachtoffers insuline heeft toegediend zonder medische noodzaak.

In twee van de zaken beschikt het OM over beelden waarop te zien is dat verdachte het slachtoffer iets toedient. Op de beelden is ook een oranjekleurige pen te zien bij de verdachte, die artsen hebben herkend als insulinepen. Het Openbaar Ministerie gaat er dus vanuit dat de beelden laten zien dat verdachte insuline toedient aan de slachtoffers.

Maar er is meer: zo had de verdachte steeds dienst als verzorgende op de afdeling als de slachtoffers onwel werden, was het in veel gevallen de verdachte die het onwel worden ontdekte en waren alle slachtoffers op hoge leeftijd, dementerend en afhankelijk van de hulp van anderen. Door de dementie waren zij niet in staat om aan te geven dat ze een injectie hadden gekregen.

Gevolgen bekend bij verdachte
De officier van justitie benadrukt dat de medewerker wist wat de gevolgen zijn van het toedienen van de insuline. Zo heeft hij tijdens zijn opleiding hier een vakkenpakket over gehad en gehaald. Hierdoor weet de verdachte dat het toedienen de dood tot gevolg kan hebben. Daarnaast bleef de verdachte doorgaan met de parktijken, na de eerste onwelwording.

Bekentenis en motief
De verdachte heeft tijdens eerste verhoren drie gevallen bekend. Tegen de politie verklaarde hij dat hij de insuline bij de slachtoffers inspoot zodat hij daarna adequaat kon handelen en daardoor complimenten en een goede beoordeling zou krijgen.

Uit de rapportages van deskundigen die hem later hebben onderzocht, blijkt dat verdachte handelde uit een diepgewortelde wens om arts te zijn. De officier van justitie daarover op zitting: “Hij had geen oog voor de mensen waar hij voor zorgde of wat de gevolgen van zijn daden voor hen waren. Hij had geen compassie en achteraf ook geen verdriet, alleen maar schaamte.”

Strafeis
Gezien de ernst van de gepleegde feiten, de hoge kans op herhaling en de gebrekkige persoonlijke ontwikkeling van verdachte eiste de officier van justitie vandaag naast een hoge gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging. Daarnaast verzocht de officier de rechtbank om de verdachte als bijkomende straf ook een beroepsverbod van 25 jaar op te leggen.

De officier: “Verdachte heeft zijn positie als verzorgende misbruikt om zeer ernstige strafbare feiten te plegen. Daarbij was sprake van kwetsbare slachtoffers. Verdachte zou niet meer werkzaam mogen zijn in de zorg of een beroep mogen aanvaarden waarbij hij werkt met kwetsbare personen.”

De rechtbank doet naar verwachting 19 december uitspraak.

- Advertisement -

Gerelateerd