500 euro boete voor Scheveningse ‘buurtvader’ die persfotografen aanviel

Date:

Deel bericht:

Den Haag – Vrijdag 6 maart heeft een 51-jarige man uit Scheveningen een geldboete opgelegd gekregen, nadat hij in december persfotografen aanviel toen zij verslag deden van de onrust na de afgelaste vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen. Hiermee gaat de rechter niet mee met de strafeis die het OM voor ogen had.

Het incident vond plaats op 29 december 2019. In december waren er al meermaals onregelmatigheden in meerdere Haagse wijken door de afgelaste vreugdevuren. Op het Dr. de Visserplein was er die avond eveneens sprake van brandjes die waren gesticht en wat ongeregeldheden. Hierop vorderde de politie dat het plein voor elf uur leeg moest zijn, anders zouden ze aanhoudingen verrichten. Een grote groep volgde deze aanwijzing niet op, waarna de politie de wijk afzette. Er werden die avond vijftien aanhoudingen verricht.

- Advertisement -

Buurtvader
Volgens de gedaagde functioneerde hij die avond als een soort ‘buurtvader’ die juist de aanwezigen in toom probeerde te houden en de gemoederen te bedaren. De man verklaarde te begrijpen dat de slachtoffers hun werk deden en ook volledig te staan achter persvrijheid. Hij vond echter dat het die avond geen nieuws was en dat de fotografen alleen op ‘sensatie’ uit waren.

Volgens de man provoceerde een van de fotografen door foto’s te maken, terwijl hem werd gevraagd dit niet te doen. Daarom werd de man naar eigen zeggen ‘pislink’ en ging hij achter de fotograaf aan. Hij gebruikte hierbij het ‘Haagse woordenboek’ en schold de fotograaf vol. Zelf houdt de man vol niet te hebben geslagen of geschopt. De andere fotograaf die, onbewust van de achtervolging, een straat verderop liep, werd van achteren door de verdachte aangevallen. De verklaringen van een getuige en de fotografen gaven aan dat hij hem met een vuistslag tegen het hoofd probeerde te slaan, maar volgens de verdachte was het niet meer dan een harde duw.

Beeldmateriaal
Juist door de oplaaiende agressiviteit naar journalisten, was de tweede fotograaf uitgerust met een bodycam. De opgenomen beelden van die avond werden getoond in de rechtszaal. Hierop was te zien dat de verdachte al eerder op de avond een fotograaf intimideerde in de vorm van uitschelden en bedreigingen. Op de beelden van de mishandeling is niet duidelijk te zien hoe hij de tweede fotograaf aanvalt, omdat hij hem van achteren benaderde. Wel was duidelijk te zien dat hij probeerde letsel toe te brengen aan de andere fotograaf.

Strafeis
Volgens de Officier van Justitie was er voldoende wetmatig bewijs aanwezig om de geweldshandelingen van de verdachte aan te tonen. Het Openbaar Ministerie rekende het de man sterk aan dat hij de twee slachtoffers aanviel, juist terwijl zij bezig waren om journalistiek verslag te doen van de onregelmatigheden in de wijk in aanloop van oud en nieuw. Daarom werd naast de gebruikelijke geldboete voor dit soort vergrijpen ook een taakstraf zestig uur geëist.

Uitspraak
De rechter ging niet mee in dit verzoek. Hij achtte dat uit het beeldmateriaal onvoldoende bleek dat één van de journalisten daadwerkelijk geslagen was en sprak de man hiervan vrij. Wel vond de rechter dat er voldoende bewijslast was om de mishandeling van de tweede journalist gegrond te verklaren. Aan dit slachtoffer moet een schadevergoeding van 350 euro worden betaald. Ook moet de veroordeelde een boete van 500 euro betalen, maar werd er geen taakstraf opgelegd.

 

- Advertisement -

Gerelateerd