dinsdag, maart 2, 2021

Politie Rotterdam en OM openen telefoonnummer voor melden vuurwapens

Rotterdam – In de strijd tegen het vuurwapengeweld looft de hoofdofficier van justitie in Rotterdam sinds oktober 2019 beloningen uit voor tips die leiden tot de vondst van vuurwapens. Daarmee ‘verdient’ een tipgever maximaal 750 euro. Om de identiteit van de tipgever nog beter af te kunnen schermen, komen politie en Openbaar Ministerie nu met een speciaal 06 nummer: 06-33236432.

Het telefoonnummer komt rechtstreeks binnen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Deze afdeling gaat strikt vertrouwelijk om met de gegevens van de melder.

Rotterdam geteisterd door schietincidenten
De gemeente Rotterdam kent veel incidenten waarbij er wordt geschoten. Afgelopen week waren er nog vijf schietpartijen, waarvan de laatste met een dodelijke afloop. Eind april vond er ook een fataal schietincident plaats in Dordrecht.

De politie, OM en gemeente willen maar al te graag het vuurwapengeweld terug dringen. Om het achterliggende probleem aan te pakken, namen de instanties vorig jaar de onorthodoxe maatregel aan om tips te belonen. Naast de reguliere, bestaande aanpak van onderzoeken, preventief fouilleren en controles, werd gestart met een pilot van persoonsgericht fouilleren en een tipgeldregeling voor mensen die wapens melden.

Vertrouwelijkheid voorop
“De tipgeldregeling is helaas nog weinig gebruikt de afgelopen maanden.”, licht Mohammed Mouch, verantwoordelijke voor de aanpak van illegale vuurwapens bij de politie, toe. “Dat kan zijn omdat de regeling nog niet genoeg bekendheid heeft. Het kan ook zijn dat mensen het spannend vinden om te melden of angst hebben dat hun gegevens openbaar zouden worden. De tipgeldregeling is van meet af aan was ingericht op het vertrouwelijk melden. Door nu een 06 nummer te gaan gebruiken dat binnenkomt bij een speciale afdeling die als kernzaak het afschermen van informanten heeft, hebben we die vertrouwelijkheid nog verder verankerd.”

Politie en OM waarborgen dat de melder van een vuurwapen niet met persoonlijke gegevens in dossiers wordt opgenomen en dat advocaat en verdachte dus niet achter hun identiteit kunnen komen. “Dat telefoontje ligt bij de TCI, het Team Criminele Inlichtingen.”, legt Mouch uit. “Je krijgt geen medewerker aan de lijn, maar spreekt je melding in op een voicemail. De TCI, gewend aan werken met afgeschermde informanten, houdt de gegevens van de melder vertrouwelijk. Zelfs voor de rest van de politie-organisatie. Zo hopen we het aantal tips over vuurwapens alsnog te kunnen vergroten en wapens van straat te halen, want dat schieten, dat moet echt stoppen. Alleen hebben we de bewoners van de wijken daar keihard bij nodig. De verantwoordelijkheid om de straten wapenvrij te krijgen, dragen we samen.”

Beloning
Het nieuwe mobiele nummer, 06-33236432, kan gebeld worden als mensen weten dat iemand in het bezit is van een vuurwapen. Als het vuurwapen daadwerkelijk op het aangegeven adres wordt gevonden, ontvangt de tipgever een beloning van maximaal 750,-. “De beloning is tot op heden vier keer uitgekeerd, maar we hopen dat dat er de komende maanden veel meer worden.” De regeling geldt voor het hele werkgebied van de politie Rotterdam, dus het Rijnmondgebied en het Zuid-Holland Zuid gebied.


Foto: Archief (bron: Politie)

Related Articles

Hulpdiensten massaal uitgerukt voor schietpartij Madernarode Zoetermeer

0
Zoetermeer - Hulpverleners zijn in grote getale uitgerukt voor een mogelijk schietincident aan de Madernarode...

Woning onder water na breuk ik waterleiding in dijk IJsseldijk-Noord Ouderkerk aan den IJssel

0
Ouderkerk aan den IJssel - Een woning is dinsdagmorgen rond 06.00 uur volgestroomd met water...

Melding schietpartij blijkt vals Hietkamp Rotterdam

0
Rotterdam - Politieagenten rukten maandagavond uit voor een melding van een schietpartij naar de Hietkamp...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

RSS Error: A feed could not be found at `https://rss.politie.nl/rss/ab/gemeenten/zuid-holland/rotterdam.xml`; the status code is `403` and content-type is `text/html`

Stay Connected

9,342FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg