zaterdag, mei 15, 2021
9.4 C
Rotterdam
zaterdag 15 mei 2021

Honderden arrestaties na betogingen tegen Coronaspoedwet op Malieveld Den Haag

Den Haag – De politie heeft zondagmiddag ongeveer vierhonderd mensen aangehouden tijdens en na de demonstratie tegen de Coronaspoedwet op het Malieveld. Een aantal betogers zochten de confrontatie met de politie op toen zij verzocht werden om te vertrekken.

De demonstratie van Virus Waanzin werd eerder nog verboden door de gemeente, omdat er te veel mensen op af zouden komen en het veiligheid daardoor in geding kwamen. In de ochtend kwamen enkele tientallen mensen naar het Malieveld maar werden al vrij snel weggestuurd door de politie. Hierna liep deze groep langs onder andere het Binnenhof waar bloemen werden neergelegd ter nagedachtenis aan de democratie.

Terwijl deze groep aan het lopen was, verzamelden zich vrij snel enkele honderden nieuwe demonstranten zich bij het Malieveld. De burgemeester gaf uiteindelijk toch toestemming aan deze groep om hun statement te maken en mochten tot 13.30 uur blijven staan. Toen de tijd was verstreken, hadden er alleen maar meer mensen zich bij de demonstratie gevoegd. Ook was een groep van zo’n honderd hooligans aangesloten.

De sfeer op het Malieveld was ondanks de drukte nog vreedzaam en de politie greep ondanks het verstrijken van de tijd nog niet in. Pas toen een grote groep vertrok richting het centrum moest de politie ze tegenhouden, maar bij het Centraal Station sloeg de sfeer om. Er ontstond een confrontatie met de ME en over en weer werden charges uitgevoerd. De onruststokers trokken aan het kortste eind, want uiteindelijk werden ze toch teruggedreven door de ME te voet, te paard en door de waterwerper van de politie. Hierna vonden ook nog op andere locaties rondom het Malieveld onrustige momenten plaats, waaronder op de Utrechtsebaan.

Inmiddels had de politie de groep op het Malieveld gevorderd te vertrekken, maar velen gaven hier geen gehoor aan. Inmiddels was er bijstand uit diverse andere regio’s gearriveerd en werd de groep ingesloten. Tegen het eind van de middag werd iedereen die ingesloten was, aangehouden en overgebracht naar het hoofdbureau. De politie heeft laten weten dat de meerderheid van de ongeveer vierhonderd aangehouden personen alweer is heengezonden.

Reactie burgemeester
De gemeente Den Haag heeft in een persbericht gereageerd op het voorval. “Ondanks het verbod op de demonstratie van de groep ‘Viruswaanzin’, heeft toch een mix van demonstranten en onruststoker zich naar het Malieveld begeven. Dat heeft geleid tot onrust in het gebied rond het Centraal Station en Malieveld.”

Waarnemend burgemeester Remkes had namens de lokale driehoek het volgende te zeggen: “Het was vandaag een onrustige dag in Den Haag. Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde. De politie heeft meermaals stevig moeten ingrijpen. Ik ben de politie dankbaar voor hun inzet”.


Fotografie : Sebastiaan Barel

 

Related Articles

Veel schade na brand in woning aan Speldenmakerssteeg in Gouda

0
Gouda - Vrijdagavond 15 mei is er even voor half twaalf brand ontstaan in een...

Meerdere woningen onderzocht na ‘vreemde geur’ aan Bourgondischelaan in Bodegraven

0
Bodegraven - Vrijdagavond 14 mei werd de brandweer rond kwart over acht in verband met...

Kleine sinkholes ontstaan in Rotterdam Ommoord

0
Rotterdam - Vrijdagochtend 14 mei zijn er meerdere sinkholes ontstaan bij de Kraaiheide in Rotterdam. De...

2 REACTIES

Comments are closed.

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Ook voorplein van Ahoy verandert in Songfestival-sferen

Ook voorplein van Ahoy verandert in Songfestival-sferen [...]

Presentatoren Songfestival gekleed in Nederlandse creaties

Presentatoren Songfestival gekleed in Nederlandse creaties [...]

Pauluskerk-illegalen poepen en piesen er vrij op los

Pauluskerk-illegalen poepen en piesen er vrij op los [...]

Beverwaard wil méér camera's

Beverwaard wil méér camera's [...]

Rotterdam krijgt vijf miljoen voor aanpak havencriminaliteit

Rotterdam krijgt vijf miljoen voor aanpak havencriminaliteit [...]

Stay Connected

9,394FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg