Honderden arrestaties na betogingen tegen Coronaspoedwet op Malieveld Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – De politie heeft zondagmiddag ongeveer vierhonderd mensen aangehouden tijdens en na de demonstratie tegen de Coronaspoedwet op het Malieveld. Een aantal betogers zochten de confrontatie met de politie op toen zij verzocht werden om te vertrekken.

De demonstratie van Virus Waanzin werd eerder nog verboden door de gemeente, omdat er te veel mensen op af zouden komen en het veiligheid daardoor in geding kwamen. In de ochtend kwamen enkele tientallen mensen naar het Malieveld maar werden al vrij snel weggestuurd door de politie. Hierna liep deze groep langs onder andere het Binnenhof waar bloemen werden neergelegd ter nagedachtenis aan de democratie.

- Advertisement -

Terwijl deze groep aan het lopen was, verzamelden zich vrij snel enkele honderden nieuwe demonstranten zich bij het Malieveld. De burgemeester gaf uiteindelijk toch toestemming aan deze groep om hun statement te maken en mochten tot 13.30 uur blijven staan. Toen de tijd was verstreken, hadden er alleen maar meer mensen zich bij de demonstratie gevoegd. Ook was een groep van zo’n honderd hooligans aangesloten.

De sfeer op het Malieveld was ondanks de drukte nog vreedzaam en de politie greep ondanks het verstrijken van de tijd nog niet in. Pas toen een grote groep vertrok richting het centrum moest de politie ze tegenhouden, maar bij het Centraal Station sloeg de sfeer om. Er ontstond een confrontatie met de ME en over en weer werden charges uitgevoerd. De onruststokers trokken aan het kortste eind, want uiteindelijk werden ze toch teruggedreven door de ME te voet, te paard en door de waterwerper van de politie. Hierna vonden ook nog op andere locaties rondom het Malieveld onrustige momenten plaats, waaronder op de Utrechtsebaan.

Inmiddels had de politie de groep op het Malieveld gevorderd te vertrekken, maar velen gaven hier geen gehoor aan. Inmiddels was er bijstand uit diverse andere regio’s gearriveerd en werd de groep ingesloten. Tegen het eind van de middag werd iedereen die ingesloten was, aangehouden en overgebracht naar het hoofdbureau. De politie heeft laten weten dat de meerderheid van de ongeveer vierhonderd aangehouden personen alweer is heengezonden.

Reactie burgemeester
De gemeente Den Haag heeft in een persbericht gereageerd op het voorval. “Ondanks het verbod op de demonstratie van de groep ‘Viruswaanzin’, heeft toch een mix van demonstranten en onruststoker zich naar het Malieveld begeven. Dat heeft geleid tot onrust in het gebied rond het Centraal Station en Malieveld.”

Waarnemend burgemeester Remkes had namens de lokale driehoek het volgende te zeggen: “Het was vandaag een onrustige dag in Den Haag. Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde. De politie heeft meermaals stevig moeten ingrijpen. Ik ben de politie dankbaar voor hun inzet”.


Fotografie : Sebastiaan Barel

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.

spot_img

Gerelateerd

Lichtgewonde bij eenzijdig ongeval Havendijk Schiedam

Havendijk, Schiedam - Woensdagavond 24 april rond 18.20 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is door...

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...

Aanhouding na melding steekpartij Brede Hilledijk Rotterdam

Rotterdam - Op de Brede Hilledijk is vanavond rond 19.45 uur een melding van een steekpartij geweest. De...

Kind bekneld tussen dakluik van dakterras Maashaven Noordzijde Rotterdam

Rotterdam - Op het dakterras van woningen aan de Maashaven Noordzijde is vanavond rond 17.33 uur een kind...