woensdag, juli 28, 2021
16.1 C
Rotterdam
woensdag 28 juli 2021

Honderden arrestaties na betogingen tegen Coronaspoedwet op Malieveld Den Haag

Den Haag – De politie heeft zondagmiddag ongeveer vierhonderd mensen aangehouden tijdens en na de demonstratie tegen de Coronaspoedwet op het Malieveld. Een aantal betogers zochten de confrontatie met de politie op toen zij verzocht werden om te vertrekken.

De demonstratie van Virus Waanzin werd eerder nog verboden door de gemeente, omdat er te veel mensen op af zouden komen en het veiligheid daardoor in geding kwamen. In de ochtend kwamen enkele tientallen mensen naar het Malieveld maar werden al vrij snel weggestuurd door de politie. Hierna liep deze groep langs onder andere het Binnenhof waar bloemen werden neergelegd ter nagedachtenis aan de democratie.

Terwijl deze groep aan het lopen was, verzamelden zich vrij snel enkele honderden nieuwe demonstranten zich bij het Malieveld. De burgemeester gaf uiteindelijk toch toestemming aan deze groep om hun statement te maken en mochten tot 13.30 uur blijven staan. Toen de tijd was verstreken, hadden er alleen maar meer mensen zich bij de demonstratie gevoegd. Ook was een groep van zo’n honderd hooligans aangesloten.

De sfeer op het Malieveld was ondanks de drukte nog vreedzaam en de politie greep ondanks het verstrijken van de tijd nog niet in. Pas toen een grote groep vertrok richting het centrum moest de politie ze tegenhouden, maar bij het Centraal Station sloeg de sfeer om. Er ontstond een confrontatie met de ME en over en weer werden charges uitgevoerd. De onruststokers trokken aan het kortste eind, want uiteindelijk werden ze toch teruggedreven door de ME te voet, te paard en door de waterwerper van de politie. Hierna vonden ook nog op andere locaties rondom het Malieveld onrustige momenten plaats, waaronder op de Utrechtsebaan.

Inmiddels had de politie de groep op het Malieveld gevorderd te vertrekken, maar velen gaven hier geen gehoor aan. Inmiddels was er bijstand uit diverse andere regio’s gearriveerd en werd de groep ingesloten. Tegen het eind van de middag werd iedereen die ingesloten was, aangehouden en overgebracht naar het hoofdbureau. De politie heeft laten weten dat de meerderheid van de ongeveer vierhonderd aangehouden personen alweer is heengezonden.

Reactie burgemeester
De gemeente Den Haag heeft in een persbericht gereageerd op het voorval. “Ondanks het verbod op de demonstratie van de groep ‘Viruswaanzin’, heeft toch een mix van demonstranten en onruststoker zich naar het Malieveld begeven. Dat heeft geleid tot onrust in het gebied rond het Centraal Station en Malieveld.”

Waarnemend burgemeester Remkes had namens de lokale driehoek het volgende te zeggen: “Het was vandaag een onrustige dag in Den Haag. Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde. De politie heeft meermaals stevig moeten ingrijpen. Ik ben de politie dankbaar voor hun inzet”.


Fotografie : Sebastiaan Barel

 

Related Articles

Gezin overvallen in woning Reigerlaan Capelle aan den IJssel

0
Capelle aan den Ijssel - Een gezin is maandagmorgen vroeg in de ochtend overvallen in...

Toedracht dodelijke schietpartij Valeriusrondeel Capelle aan den IJssel nog een raadsel; Wisam werd eerder mishandeld door broers

0
Capelle aan den IJssel - Het is nog een raadsel waarom de 37-jarige Wisam vrijdagavond...

Man ernstig gewond na mishandeling in Rotterdam-Centrum

0
Rotterdam - Een 30-jarige man is afgelopen zaterdag op zondagnacht zwaargewond geraakt nadat hij is...

2 REACTIES

Comments are closed.

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Auto raakt paal en slaat over de kop op Rietdekkerweg

Auto raakt paal en slaat over de kop op Rietdekkerweg [...]

Man ernstig gewond door mishandeling op of rond Coolsingel

Man ernstig gewond door mishandeling op of rond Coolsingel [...]

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt [...]

Files door vervanging tramrails Wolphaertsbocht-Pleinweg

Files door vervanging tramrails Wolphaertsbocht-Pleinweg [...]

Ongeval met meerdere auto's in Ketheltunnel; veel files

Ongeval met meerdere auto's in Ketheltunnel; veel files [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
7,998VolgersVolg