dinsdag, oktober 27, 2020

Honderden arrestaties na betogingen tegen Coronaspoedwet op Malieveld Den Haag

Den Haag – De politie heeft zondagmiddag ongeveer vierhonderd mensen aangehouden tijdens en na de demonstratie tegen de Coronaspoedwet op het Malieveld. Een aantal betogers zochten de confrontatie met de politie op toen zij verzocht werden om te vertrekken.

De demonstratie van Virus Waanzin werd eerder nog verboden door de gemeente, omdat er te veel mensen op af zouden komen en het veiligheid daardoor in geding kwamen. In de ochtend kwamen enkele tientallen mensen naar het Malieveld maar werden al vrij snel weggestuurd door de politie. Hierna liep deze groep langs onder andere het Binnenhof waar bloemen werden neergelegd ter nagedachtenis aan de democratie.

Terwijl deze groep aan het lopen was, verzamelden zich vrij snel enkele honderden nieuwe demonstranten zich bij het Malieveld. De burgemeester gaf uiteindelijk toch toestemming aan deze groep om hun statement te maken en mochten tot 13.30 uur blijven staan. Toen de tijd was verstreken, hadden er alleen maar meer mensen zich bij de demonstratie gevoegd. Ook was een groep van zo’n honderd hooligans aangesloten.

De sfeer op het Malieveld was ondanks de drukte nog vreedzaam en de politie greep ondanks het verstrijken van de tijd nog niet in. Pas toen een grote groep vertrok richting het centrum moest de politie ze tegenhouden, maar bij het Centraal Station sloeg de sfeer om. Er ontstond een confrontatie met de ME en over en weer werden charges uitgevoerd. De onruststokers trokken aan het kortste eind, want uiteindelijk werden ze toch teruggedreven door de ME te voet, te paard en door de waterwerper van de politie. Hierna vonden ook nog op andere locaties rondom het Malieveld onrustige momenten plaats, waaronder op de Utrechtsebaan.

Inmiddels had de politie de groep op het Malieveld gevorderd te vertrekken, maar velen gaven hier geen gehoor aan. Inmiddels was er bijstand uit diverse andere regio’s gearriveerd en werd de groep ingesloten. Tegen het eind van de middag werd iedereen die ingesloten was, aangehouden en overgebracht naar het hoofdbureau. De politie heeft laten weten dat de meerderheid van de ongeveer vierhonderd aangehouden personen alweer is heengezonden.

Reactie burgemeester
De gemeente Den Haag heeft in een persbericht gereageerd op het voorval. “Ondanks het verbod op de demonstratie van de groep ‘Viruswaanzin’, heeft toch een mix van demonstranten en onruststoker zich naar het Malieveld begeven. Dat heeft geleid tot onrust in het gebied rond het Centraal Station en Malieveld.”

Waarnemend burgemeester Remkes had namens de lokale driehoek het volgende te zeggen: “Het was vandaag een onrustige dag in Den Haag. Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde. De politie heeft meermaals stevig moeten ingrijpen. Ik ben de politie dankbaar voor hun inzet”.


Fotografie : Sebastiaan Barel

 

Related Articles

Gestolen auto crasht tegen verkeerslicht na achtervolging Rietkerkweg Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft maandag achter een gestolen voertuig aangezet in Rotterdam Prins Alexander. De jongens gingen er vandoor in de auto maar...

Politie Nederland schaft 2000 bodycams aan

De Nederlandse politie heft een overeenkomst gesloten met het Nederlandse bedrijf Zepcam voor de aanschaf van ruim 2000 bodycams voor politieagenten op straat. De...

Zeven jaar geeist tegen verdachte schietpartij Bosseplaat Rozenburg

Rozenburg - Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel geeist tegen de verdachte van de schietpartij in Rozenburg. De man een 37-jarige Rozenburg schoot...

2 REACTIES

Comments are closed.

Laatste Nieuws

Gestolen auto crasht tegen verkeerslicht na achtervolging Rietkerkweg Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft maandag achter een gestolen voertuig aangezet in Rotterdam Prins Alexander. De jongens gingen er vandoor in de auto maar...

Politie Nederland schaft 2000 bodycams aan

De Nederlandse politie heft een overeenkomst gesloten met het Nederlandse bedrijf Zepcam voor de aanschaf van ruim 2000 bodycams voor politieagenten op straat. De...

Zeven jaar geeist tegen verdachte schietpartij Bosseplaat Rozenburg

Rozenburg - Het Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel geeist tegen de verdachte van de schietpartij in Rozenburg. De man een 37-jarige Rozenburg schoot...

Bommelding Albert Heijn de Loper Vlaardingen

Vlaardingen - De Albert Heijn in winkelcentrum de Loper is dinsdagavond ontruimd nadat er omstreeks 20.00 uur een bommelding is binnengekomen. Het winkelpersoneel is...

Gewonden na aanrijding tussen motor en fietser Laan op Zuid Rotterdam

Rotterdam - Op de kruising Laan op Zuid met de 2e Rosestraat heeft maandagmiddag rond half zes een aanrijding plaatsgevonden tussen een motor en...

Stay Connected

9,063FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg