Demonstratie Virus Waanzin wederom verboden; organisatie wil ondanks verbod naar Den Haag

Date:

Deel bericht:

Den Haag – De demonstratie die Virus Waanzin aanstaande zondag wilde organiseren, is wederom door de gemeente verboden. Ondanks het verbod roept de organisator mensen toch op om te komen: “Het is ons recht om te demonstreren”.

Zondag 22 juni vond er eveneens een demonstratie plaats. Ondanks dat de gemeente deze had verboden, kwamen er enkele duizenden mensen naar Den Haag. Uiteindelijk gaf de gemeente toch toestemming voor een kortstondig moment waarbij actievoerders hun standpunt konden laten horen.

- Advertisement -

Waar de demonstratie op het Malieveld zelf vreedzaam verliep, kwam het op enkele andere plekken tot confrontatie tussen relschoppers en de ME. Meerdere aanhoudingen volgden. Ook een grote groep die zich nog op het Malieveld ophield, nadat de demonstratie volgens de voorwaarden van de gemeente was geëindigd, werd ingesloten en opgepakt. In totaal werden 425 mensen aangehouden, waarvan het merendeel dezelfde avond met een boete werd heengezonden.

Opnieuw verboden door gemeente
Wederom meldde Virus Waanzin een demonstratie aan bij de gemeente Den Haag, maar dit is weer verboden. De gemeente verwacht een te hoge opkomst, waardoor er een gevaar is voor de volksgezondheid. Daarnaast zijn er ‘duidelijke signalen’ die wijzen op ‘ernstige wanordelijkheden’, aldus de gemeente. Ook zegt de gemeente in het persbericht dat er geen indicaties zijn dat de organisatie bereid is of in staat is maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn voor een ordelijk verloop.

“Ophouden van de democratische rechtstaat”
“Het is ongelofelijk, maar waar”, zo reageert Jan Engel op facebook. “Het hoofdargument [was vorige week] dat het een festival zou zijn waardoor het werd verboden. Dit keer hebben we er geen festival van gemaakt en het wordt alsnog verboden.” De organisator denkt dat het een ‘politieke zaak’ is en zegt dat er nu gesproken kan worden van het ‘ophouden van de democratische rechtstaat’.

Wederom heeft de organisatie een kort geding aangespannen, maar zegt daar weinig vertrouwen in te hebben. Ondanks wat er gebeurt, zeggen ze zondag naar Den Haag te gaan. “De rechter heeft Virus Waanzin verboden de demonstratie te organiseren. Wij, op persoonlijke titel, zijn op het Malieveld. Het is ons recht om te demonstreren.”

“Deelnemen aan verboden demonstratie is strafbaar”
De gemeente benadrukt in haar persbericht dat het van belang is voor iedereen om te beseefen dat het deelnemen aan een verboden demonstratie strafbaar is: “Wanneer er, net als vorige week, een situatie ontstaat waarbij groepen met verschillende intenties door elkaar bewegen, ontstaan er onaanvaardbare risico’s voor de veiligheid van demonstranten, andere aanwezigen en de hulpdiensten”.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Zeer grote uitslaande brand verwoest gerefomeerde Bethelkerk Oranjestraat Rotterdam-Overschie (video)

Rotterdam - In de Bethelkerk aan de Oranjestraat in Rotterdam-Overschie is woensdagavond 6 december rond 22.40 uur een...

Man zwaargewond na botsing tegen boom Westdijk Dirksland

Dirksland - Een man is woensdagavond 6 december ernstig gewond geraakt door een éénzijdig ongeval op de Westdijk...

Kinderfietsje naast sloot aangetroffen Couwenhoekseweg Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - Dinsdagavond 5 december hebben hulpdiensten een zoekactie georganiseerd, nadat een kinderfietsje werd aangetroffen...

Politie verricht urenlang onderzoek tijdens reconstructie dodelijk ongeluk Maasboulevard Rotterdam

Rotterdam - Zondagochtend 3 december heeft de Politie een reconstructie-onderzoek uitgevoerd op de Maasboulevard. Hiervoor was de weg...