zaterdag, oktober 24, 2020

Demonstratie Virus Waanzin wederom verboden; organisatie wil ondanks verbod naar Den Haag

Den Haag – De demonstratie die Virus Waanzin aanstaande zondag wilde organiseren, is wederom door de gemeente verboden. Ondanks het verbod roept de organisator mensen toch op om te komen: “Het is ons recht om te demonstreren”.

Zondag 22 juni vond er eveneens een demonstratie plaats. Ondanks dat de gemeente deze had verboden, kwamen er enkele duizenden mensen naar Den Haag. Uiteindelijk gaf de gemeente toch toestemming voor een kortstondig moment waarbij actievoerders hun standpunt konden laten horen.

Waar de demonstratie op het Malieveld zelf vreedzaam verliep, kwam het op enkele andere plekken tot confrontatie tussen relschoppers en de ME. Meerdere aanhoudingen volgden. Ook een grote groep die zich nog op het Malieveld ophield, nadat de demonstratie volgens de voorwaarden van de gemeente was geëindigd, werd ingesloten en opgepakt. In totaal werden 425 mensen aangehouden, waarvan het merendeel dezelfde avond met een boete werd heengezonden.

Opnieuw verboden door gemeente
Wederom meldde Virus Waanzin een demonstratie aan bij de gemeente Den Haag, maar dit is weer verboden. De gemeente verwacht een te hoge opkomst, waardoor er een gevaar is voor de volksgezondheid. Daarnaast zijn er ‘duidelijke signalen’ die wijzen op ‘ernstige wanordelijkheden’, aldus de gemeente. Ook zegt de gemeente in het persbericht dat er geen indicaties zijn dat de organisatie bereid is of in staat is maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn voor een ordelijk verloop.

“Ophouden van de democratische rechtstaat”
“Het is ongelofelijk, maar waar”, zo reageert Jan Engel op facebook. “Het hoofdargument [was vorige week] dat het een festival zou zijn waardoor het werd verboden. Dit keer hebben we er geen festival van gemaakt en het wordt alsnog verboden.” De organisator denkt dat het een ‘politieke zaak’ is en zegt dat er nu gesproken kan worden van het ‘ophouden van de democratische rechtstaat’.

Wederom heeft de organisatie een kort geding aangespannen, maar zegt daar weinig vertrouwen in te hebben. Ondanks wat er gebeurt, zeggen ze zondag naar Den Haag te gaan. “De rechter heeft Virus Waanzin verboden de demonstratie te organiseren. Wij, op persoonlijke titel, zijn op het Malieveld. Het is ons recht om te demonstreren.”

“Deelnemen aan verboden demonstratie is strafbaar”
De gemeente benadrukt in haar persbericht dat het van belang is voor iedereen om te beseefen dat het deelnemen aan een verboden demonstratie strafbaar is: “Wanneer er, net als vorige week, een situatie ontstaat waarbij groepen met verschillende intenties door elkaar bewegen, ontstaan er onaanvaardbare risico’s voor de veiligheid van demonstranten, andere aanwezigen en de hulpdiensten”.

Related Articles

Zwaargewonde na steekpartij in woning Seringenstraat Maassluis

Maassluis - Een man is zaterdagavond ernstig gewond geraakt in een woning aan de Seringenstraat in Maassluis. De man liep door een nog onbekende...

Gewonde na overval Bergpolderstraat Rotterdam

Rotterdam - Twee mannen hebben zaterdagmiddag een woning aan de Bergpolderstraat overvallen. In de woning waren drie bewoners aanwezig, één van hen raakte gewond...

Illegaal feest eindigt in geweld tegen agenten in Alblasserdam

Alblasserdam - Politieagenten die vrijdag 23 oktober kort voor middernacht een illegaal feest op een schip nabij Oceano beëindigden, kregen te maken met een...

Laatste Nieuws

Zwaargewonde na steekpartij in woning Seringenstraat Maassluis

Maassluis - Een man is zaterdagavond ernstig gewond geraakt in een woning aan de Seringenstraat in Maassluis. De man liep door een nog onbekende...

Gewonde na overval Bergpolderstraat Rotterdam

Rotterdam - Twee mannen hebben zaterdagmiddag een woning aan de Bergpolderstraat overvallen. In de woning waren drie bewoners aanwezig, één van hen raakte gewond...

Illegaal feest eindigt in geweld tegen agenten in Alblasserdam

Alblasserdam - Politieagenten die vrijdag 23 oktober kort voor middernacht een illegaal feest op een schip nabij Oceano beëindigden, kregen te maken met een...

Weginspecteur gewond na mishandeling bij ongeval A20 Rotterdam

Rotterdam - Een 42-jarige weginspecteur van Rijkswaterstaat is afgelopen nacht lichtgewond geraakt nadat hij werd mishandeld door een stomdronken automobilist welke met zijn voertuig...

Forse schade na aanrijding tussen bestelbus en auto Hoofdweg Rotterdam

Rotterdam - De bestuurder van een bestelbus is zaterdagmiddag op de Hoofdweg in Rotterdam vol in de flank van een personenvoertuig gereden. Door de...

Stay Connected

9,062FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg